Про розміри плати за видачу, переоформлення, продовження строку дії ліцензії на користування радіочастотним спектром
Кабінетом Міністрів України затверджено розроблену НКЕК постанову «Про розміри плати за видачу, переоформлення, продовження строку дії ліцензії на користування радіочастотним спектром»

НКЕК розроблено дану постанову з метою забезпечення виконання вимог Закону України «Про електронні комунікації» (далі – Закон) в частині встановлення розмірів плати за видачу ліцензій на користування радіочастотним спектром. Ця постанова є однією з обов’язкових норм Закону, без якої ліцензування користування радіочастотним спектром, а відтак і надання нового спектра в користування є неможливим.

Також слід зазначити, що після початку повномасштабного військового вторгнення і по цей час НКЕК не могла реалізовувати заяви на переоформлення ліцензій, що надходили від операторів, які стикнулась із проблемою неможливості надання послуг на певних територіях через руйнування мереж. З прийняттям даної постанови переоформлення ліцензій стає доступним.
НКЕК, як головний розробник проекту, доклала усіх зусиль для збереження рівноправного доступу до спектра, уникнення надмірного підвищення фінансового тиску на операторів електронних комунікацій України, які зазнають щоденного руйнування своїх мереж через військову агресію російської федерації, і більшу частину своїх бюджетів змушені витрачати на їх відновлення.

Реалізація положень проекту постанови дозволить регуляторному органу надавати вільний радіочастотний спектр в користування, що забезпечить виконання вимог Закону «Про електронні комунікації» про доступ і ефективне використання цього обмеженого ресурсу, дозволить забезпечувати населення України послугами електронних комунікацій, які є вкрай важливими під час воєнного стану, а також відновить надходження до Державного бюджету України.

З прийняттям даної постанови виконується одна з ключових вимог Закону, що стосується радіочастотного спектра, що разом із прийняттям Плану розподілу і користування радіочастотним спектром в України дозволить запустити оновлені процедури ліцензування користування радіочастотним спектром відповідно до європейських принципів і норм, на яких побудовано чинний Закон, а також забезпечить можливості розвитку нових радіотехнологій, збільшення ємності існуючих мереж операторів та підвищення якості зв’язку для споживачів.
Публікації за темою:
більше приховати
Джерело: nkrzi.gov.ua
Ви маєте увійти під своїм обліковим записом

loading