Мінцифра підтримує закон, який спростить доступ операторів до інфраструктури
Для якісного функціонування швидкісного інтернету важливо, щоб оператори мали доступ до інфраструктури: будівель, транспорту, електроенергетики.

Цього тижня парламент голосуватиме за закон, який вирішує спірні питання в цій сфері. Мінцифра підтримує проєкт Закону України «Про доступ до об'єктів будівництва, транспорту, електроенергетики з метою розвитку телекомунікаційних мереж».

Йдеться про проєкт Закону України «Про доступ до об'єктів будівництва, транспорту, електроенергетики з метою розвитку телекомунікаційних мереж» №4118.
Іноді усі виплати, що має зробити оператор для отримання доступу до інфраструктури при побудові мережі у невеликих населених пунктах, роблять його діяльність омерційно невигідною. До того ж більшість виплат прив’язані до мінімальної заробітної плати, яка підвищиться з початку наступного року. Це означає, що оператори будуть змушені підняти ціни на свої послуги для абонентів. Тому Мінцифра вважає, що це питання треба терміново врегулювати, щоб інтернет був доступний для всіх українців, де б вони не мешкали.

Закон передбачає:
  • включення усіх податків і зборів до розміру разової та періодичної плати за доступ до елементів інфраструктури;
  • встановлення коефіцієнтів для сільської місцевості, що зменшують плату за доступ;
  • встановлення граничних розмірів плати за доступ до опор зовнішнього освітлення та для будівель, споруд нежитлового призначення.
Нагадаємо, що подібна ініціатива вже була в парламенті, але не знайшла належної підтримки серед депутатів.

Головні зауваження до цього документа були в асоціацій ОСББ.

При створенні нового законопроєкту враховані деякі їх зауваження, зокрема:
  • доступ може надавати не тільки власник приміщення, але й ОСББ чи орендар;
  • ОСББ не мають проводити загальні збори на вимогу операторів.
Також Мінцифра продовжує працювати з асоціаціями ОСББ щодо врегулювання проблем співпраці між домовласниками та провайдерами. Спільні напрацювання Мінцифра направить депутатам для врахування в наступному читанні цього законопроєкту.  

Отже, Мінцифра закликає депутатів підтримати законопроєкт № 4118 та вирішити проблеми, що виникають на ринку послуг доступу до інтернету.
Публікації за темою:
більше приховати
Джерело: thedigital.gov.ua
Ви маєте увійти під своїм обліковим записом

loading