НКРЗІ засвідчено якість 4G на відрізку «Київ - Пирятин» міжнародного автошляху М-03
31 січня 2022 року, НКРЗІ разом з колегами із Мінцифри, Держспецзв’язку та УДЦР пересвідчилися у якості покриття 4G на автошляху М-03 під час поїздки по маршруту Київ - Пирятин.  Навесні 2021 року два найбільші українські оператори - «Київстар» та «Vodafone Україна» відгукнулися на заклик держави достроково у 2021 році покрити чотири міжнародні автошляхи якісним звʼязком 4G: Київ – Львів, Київ – Одеса, Київ – Харків та Київ – Дніпро. Вони підтримали намір держави пришвидшити розбудову мереж вздовж основних автомагістралей, хоча на цей процес у ліцензіях виділено 36 місяців, тобто до початку 2023 року.
 
З весни минулого року НКРЗІ, УДЦР, ДССЗЗІ, Мінцифри та оператори ретельно працювали над усіма питаннями, що супроводжують побудову нових базових станцій, особливо у незаселених місцях, та за півроку суттєво розширили покриття мобільним інтернетом вздовж основних автошляхів України. Під час прес-брифінгу за результатами поїздки членкиня НКРЗІ Вікторія Трощенко зазначила: «Як ми сьогодні могли переконатися, якість зв’язку стала відчутно краще. Навіть у порівнянні із ситуацією півроку тому. Ми спільно з операторами опрацьовували кожен проблемний кейс побудови базових станцій у конкретній локації та надавали сприяння у вирішенні питань. Часто це були проблемні питання виділення земельних ділянок місцевими громадами, підключення електроживлення та інші питання доступу до інфраструктури. Зі свого боку ми залучали місцеву владу, шукали та знаходили підтримку губернаторів областей. В результаті за півроку операторами побудовано вздовж 4х міжнародних магістралей 50 базових станцій та модернізовано більше 150».
 
Під час поїздки учасникам та журналістам було продемонстровано роботу спеціалізованого випробувального комплексу обладнання УДЦР, що  вимірює параметри якості зв’язку. Вимірювання продемонстрували відповідність якості сигналу на усьому маршруті.


Як відбувається вимірювання параметрів якості зв’язку та мобільного інтернету 4G на міжнародних трасах

Під час поїздки автошляхом М-03 на відрізку «Київ-Пирятин» учасникам та журналістам було продемонстровано роботу спеціалізованого випробувального комплексу обладнання УДЦР, що  вимірює параметри якості зв’язку. Ці вимірювання продемонстрували відповідність якості сигналу протягом усього маршруту.

Cистема моніторингу якості послуг мобільного зв’язку призначена для проведення моніторингу показників якості на мережах операторів мобільного зв’язку. Головна мета цієї роботи – інформування споживачів про якість послуг. Власне моніторинг передбачає проведення певних тестів (випробувань) якості послуг під час пішого переміщення або драйв-тесту по містах, населених пунктах та дорогами України, а також у метрополітені, приміщеннях та на відкритій місцевості.

Такі тести проводяться спеціальними випробувальними комплексами, що вбудовуються у автомобілі для проведення драйв-тестів або розміщуються у рюкзаках для пішого переміщення. Під час проведення тестів (випробувань) якості послуг значення збираються і зберігаються  на центральному сервері системи моніторингу. Далі  обробка та аналіз зібраних результатів відбувається за допомогою спеціального програмного забезпечення, яке дозволяє:
  • формувати дані для їх візуалізації на онлайн-картах для інформування споживачів;
  • проводити порівняння фактичних результатів випробувань показників якості  з теоретичними розрахунками покриття території технологією 3G або 4G;
  • виявляти місця з проблемною якістю та  планувати проведення заходів державного нагляду (контролю).
Генеральний директор УДЦР Володимир Корсун:
«На відрізку дороги М-03 «Київ-Пирятин», який ми щойно подолали, параметри якості відповідають усім заявленим рівням. Це підтверджують і попередні заміри на обладнанні моніторингу. Ще півроку тому тут мали місце суттєві прогалини і так звані «білі плями» у покритті, сьогодні ж ми на власному досвіді пересвідчуємося у належній якості сигналу, що відповідає усім стандартам та параметрам, затвердженим нещодавно».
Публікації за темою:
більше приховати
Джерело: nkrzi.gov.ua
a_n_h
2022-02-01 12:37:16
Avatar
  Идиоты, меряют ини что-то. Не мешайте работать, без вас все запустят!
Ви маєте увійти під своїм обліковим записом

loading