Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектра та надання послуг поштового зв’язку (далі – НКЕК) звертається до Вас з наступного питання.

В умовах сьогодення у зв’язку зі збройною агресією російської федерації інформація щодо сфери електронних комунікацій, яку НКЕК отримує із регуляторної звітності, набуває особливого значення та є передумовою, у тому числі для формування обґрунтованих, спільно з постачальниками, управлінських рішень у питаннях ефективної та оперативної підтримки функціонування мереж, насамперед на звільнених територіях, можливості безпосереднього надання громадянам відповідних адміністративних послуг, зокрема, електронних комунікаційних послуг, а також планування разом з учасниками ринку заходів з оперативного відновлення зв’язку на деокупованих територіях.
Вийшов реліз RouterOS 7.6 від Mikrotik. Деякі фікси є у OpenVPN, BGP, OSFP, Bonding секціях.
Результати Повноважної Конференції МСЕ 2022 року та Спільна заява, яку представила Україна в Бухаресті

14 жовтня 2022 року Повноважна Конференція МСЕ 2022 року, яка тривала останні три тижні, завершила свою роботу.

Ключові результати ITU PP-22:
  • Обрано нове керівництво МСЕ на наступні чотири роки.
  • Затверджено стратегічний та фінансовий план на період 2024-2027 та підписано заключні акти.
  • Представників росії не обрано на жодну керівну посаду в МСЕ.
  • Спроба росії просунути цинічну резолюцію про повагу до прав держав-членів і членів Сектору в МСЕ та повагу до фундаментальних прав людини - провалена.
  • Україна виступила зі Спільною заявою від імені 48 країн-партнерів щодо засудження дій російської федерації та підтримки України у відновленні телекомунікаційної інфраструктури.

Звя'зок відновлюється, мабуть, швидше за все інше
 
После почти трёх лет с момента прошлого значительного выпуска компания Oracle опубликовала релиз системы виртуализации VirtualBox 7.0. Готовые установочные пакеты доступны для Linux (Ubuntu, Fedora, openSUSE, Debian, SLES, RHEL в сборках для архитектуры AMD64), Solaris, macOS и Windows.
После двух месяцев разработки Линус Торвальдс представил релиз ядра Linux 6.0. Значительное изменение номера версии произведено из эстетических соображений и является формальным шагом, снимающим дискомфорт из-за накопления большого числа выпусков в серии (Линус пошутил, что причина смены номера ветки скорее в том, что у него заканчиваются пальцы на руках и ногах считать номера версий). Среди наиболее заметных изменений: поддержка асинхронной буферизированной записи в XFS, блочный драйвер ublk, оптимизация планировщика задач, механизм верификации корректности работы ядра, поддержка блочного шифра ARIA.
2 жовтня о 8:45 в Охтирському районі на ворожій міні підірвався автомобіль зв'язківців АТ "Укртелеком".
Він з'їхав на узбіччя дороги біля телевежі.
 
У автомобілі було 4 людей, троє в лікарні. Один, який був водієм, загинув на місці від отриманих травм.
Сообщается, что продюсерские компании подали иск в суд на интернет-провайдеров Verizon Wireless, ATandT и Comcast за то, что они ничего не сделали для предотвращения пиратства фильмов с их платформ. Контент компании хотят, чтобы провайдеры приняли меры в отношении тех, кто причастен к неоднократным нарушениям. Они считают, что интернет-провайдеры способствуют массовому пиратству, хотят, чтобы они заблокировали сайты с пиратской информацией и учетные записи тех, кто постоянно скачивает и распространяет пиратские версии контента.

В своих исках, поданных в суд Пенсильвании, контент компании утверждают, что интернет-провайдеры знали о нарушении авторских прав. Они обвинили провайдеров в том, что последние не предпринимают никаких действий, несмотря на конкретные жалобы о нарушениях. Было подчеркнуто, что Comcast решил ничего не предпринимать, несмотря на 10 000 разосланных уведомлений. Контент компании недовольны бездействием интернет-провайдеров и хотят привлечь их к ответственности за это.

Щодо листа НЦУ для постачальників електронних комунікаційних мереж та/або послуг

НКЕК доводить до відома постачальників електронних комунікаційних мереж та/або послуг лист Національного центру оперативно-технічного управління електронними комунікаційними мережами України (НЦУ) щодо продовження строку дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації та щодо бронювання дефіцитних ВОС в умовах правового режиму воєнного стану.

Звертаємо увагу, що всі питання стосовно бронювання працівників постачальників електронних комунікаційних мереж та/або послуг вирішуються Адміністрацією Держспецзв’язку, в тому числі питання щодо погодження відповідних пропозицій з Міноборони України.

Вказаний лист НЦУ розсилається на офіційні електронні поштові адреси постачальників послуг голосових електронних комунікацій, що зазначені в Реєстрі постачальників електронних комунікаційних мереж та послуг (Реєстрі операторів, провайдерів телекомунікацій).
З метою заохочення конкуренції на основі збалансування інтересів держави, суспільства, користувачів радіочастотного спектра та користувачів електронних комунікаційних послуг НКЕК інформує усіх постачальників електронних комунікаційних мереж та послуг про надходження звернення від користувача радіочастотного спектра щодо наміру отримання ліцензії для радіотехнології «Міжнародний рухомий (мобільний) зв’язок (IMT)» у смузі радіочастот 2355-2395 МГц.

Відповідно до частини другої статті 46 Закону України «Про електронні комунікації» (далі – Закон) права на користування радіочастотним спектром на індивідуальних засадах надаються, зокрема, з урахуванням попиту на відповідні смуги радіочастот.

Згідно з частиною першою статті 59 Закону у разі, якщо заявлена потреба в радіочастотному спектрі перевищує його фактичну наявність, радіочастотний спектр надається в користування виключно на умовах конкурсу або аукціону відповідно до цього Закону.

Враховуючи наведене, звертаємось до постачальників електронних комунікаційних мереж та послуг щодо надання у термін до 19 жовтня 2022 року інформації про намір (за наявності) отримання ліцензії на користування радіочастотним  спектром у межах смуги радіочастот 2355-2395 МГц для впровадження радіотехнології «Міжнародний рухомий (мобільний) зв’язок (ІМТ)» стандарту LTE TDD з дотриманням умов електромагнітної сумісності радіоелектронних засобів спеціальних користувачів та радіообладнання загальних користувачів у цій та сусідніх смугах радіочастот.