А разом з цим — поява інтернету і зв'язку в українців. Особливо в громадах, що постраждали від бойових дій. Для цього Парламент підтримав законопроєкт № 7487 щодо розвитку й відновлення електронних комунікацій.
 
Це ще один крок, щоб максимально прибрати бюрократичні квести і спростити роботу інтернет-провайдерам та мобільним операторам. Адже вони щодня, попри небезпеку, виїжджають і відновлюють пошкоджені мережі та зруйновані вежі.

Щодо листа НЦУ від 01.08.2022 № 68/ВС/06-330 для постачальників електронних комунікаційних мереж та/або послуг

НКЕК доводить до постачальників електронних комунікаційних мереж та/або послуг для використання в роботі лист Національного центру оперативно-технічного управління електронними комунікаційними мережами України (НЦУ) від 01.08.2022 № 68/ВС/06-330 щодо організації бронювання військовозобов’язаних в умовах правового режиму воєнного стану.

lyst_ntsu_01.08.2022_68_BC_06-332.pdf
dodatok_do_lysta.pdf

Звертаємо увагу, що всі питання стосовно бронювання працівників постачальників електронних комунікаційних мереж та/або послуг вирішуються Адміністрацією Держспецзв’язку, в тому числі питання щодо погодження відповідних пропозицій з Міноборони.
Фіксований інтернет в Україні може значно подорожчати вже до кінця року. Серед причин не лише інфляція та зростання витрат через війну, а й плани уряду збільшити податки на імпорт.

У четвертому кварталі поточного року вартість послуг фіксованого доступу до інтернету в Україні зросте на 15−25%.

Схоже, що росіяни захоплюють оператора. На сьогодні це перше захоплення провайдера в Херсоні, який не вийшов сам.

norma_zahvat.jpg

Більшість операторів, що працюють не тільки в Херсонській області, припинили там свою діяльність. Це такі як Воля (Датагруп), Київстар. Є й такі, що залишились працювати. Наприклад Вінер Телеком. Як вони так роблять поки що невідомо.

У Норми чи не єдиної з місцевих операторів ще залишалась мережа кабельного телебачення.
Можливо, пов'язано з цим.

Тут на НЙтаймс вийшла стаття про те як росія оволоділа зв'язком на окупованих територіях України. Загальні фрази, узагальнена інформація. В цілому все вірно, але все це можно було викласти у декількох фразах: захопили обладнання, трафік пішов через Крим, вимкнули гугл, ютюб, вайбер. Все. Це вся стаття. Але може кому цікаво на власні очі подивитись: nytimes

російські діячі вважають, що повальним запровадженням російського телебачення, вони зможуть зробити соловйова головного мозку українцям

Окупаційна влада рапортує про те, що більш як 22тис. Т2 тюнерів з російськими каналами передані в різні райони Херсонської області.

Буцімто самі мешканці звернулися до окупантів з проханням відновити доступ до російського телебачення
Далі в них багато тексту про "адиннарот", навіть гидко читати.

Суть в чому: вони роздають безкоштовно тюнери (принаймні так заявляють). Судячи з повідомлень, на окупованих територіях навіть безкоштовно розподілити залізо - це вже для них досягнення.
CM4 Router Board - це плата розширення на базі обчислювального модуля Raspberry Pi Compute Module 4. Вона надає Raspberry Pi CM4 два повноцінні гігабітні мережеві порти і забезпечує кращу продуктивність, менше використання процесора і більшу стабільність при тривалій роботі в порівнянні з мережевою картою USB.
 
Модуль обчислення: Raspberry Pi Compute Module 4 серії
Підтримка стандартного інтерфейсу Raspberry Pi HAT
Підтримка POE HAT для отримання живлення
Підтримка POE HAT для організації живлення для інших
Два повноцінні гігабітні мережеві інтерфейси
Подвійний мастер/слейв інтерфейс USB2.0
Micro SD слот, для підтримки non-eMMC версій CM4
Стандартний HDMI відео вихід
0.91 дюймовий IIC OLED дисплей
5V DC інтерфейс вентилятора (підтримує ШИМ/PWM)
Мережевий контролер RTL8111E. Ізоляція через JXD 2111x G2406s
Port0: Compute Module 4 Built-In
Port1: PCI Express 1000BASE-T NIC
GPIO: 40Pin GPIO сумісних з Raspberry Pi
Живлення: USB-C (Type-C) 5V/3A
Температура для роботи: 0℃~80℃
Розміри: 146 x 80mm

Вартість: ~ $55
Укртелеком розширює набір інструментів для забезпечення захисту ІТ-інфраструктури бізнес-споживачів з використанням сучасних технологій.  

Для захисту від кібератак компанія пропонує продукти словацького постачальника ESET– провідного постачальника рішень з ІТ-безпеки в Європейському Союзі. Антивірусний захист від ESET – послуга, що запобігає кібератакам та надає комплексний захист фізичних та віртуальних робочих станцій, серверів і мобільних пристроїв. Комплексний підхід ESET до безпеки дозволяє мінімізувати потенційні ризики, ефективно виявляти кіберзагрози та своєчасно реагувати на сучасні вектори атак, спрямовані на корпоративну мережу.

«Ми маємо на меті забезпечити наших клієнтів максимально можливим спектром послуг, що сприятиме процесу адаптації українського бізнесу до нових реалій та викликів. Антивірусний захист від ESET - це цінне поповнення нашого пакета послуг, який дозволить бізнес-споживачам створити ефективний захист власної інфраструктури», - коментує Микола Давиденко, директор дирекції розвитку корпоративного сегмента АТ «Укртелеком».

«Сьогодні, у воєнний час, як ніколи важливо забезпечити захист максимальної кількості користувачів та гідно протистояти ворогу на кіберфронті. Тож ми продовжуємо дотримуватись основних цінностей компанії ESET та активно працювати на результат, щоб побудувати більш безпечний цифровий світ, де кожному будуть доступні надійні технології для потужного кіберзахисту. Договір та співпраця з АТ «Укртелеком» – це ще один крок для досягнення поставлених цілей та задач», – зазначає Ольга Панасюк, керівник відділу з роботи з партнерами та клієнтами ESET в Україні.
Вихід процесорів Ryzen 7000 (Raphael/Zen 4), як підтвердила голова AMD, вже не за горами. У продаж новинки надійдуть до кінця вересня, а їх презентація, за неофіційною інформацією, має відбутися передостаннього дня літа. Само собою, на порозі цієї події в Мережі починають випливати характеристики перших CPU Zen 4, причому відразу від кількох джерел.
 

Проєкт «Keep Ukraine Connected» від Global NOG Alliance допомагає українським телеком-компаніям отримувати від європейських колег обладнання для відновлення зв'язку в Україні.

З квітня оператори та провайдери отримали близько 1,3 тисячі одиниць обладнання на суму $500 000.
 

- На початок липня вдалося здійснити 5 постачань обладнання загальною кількістю майже 2000 одиниць.
- Близько 1300 одиниць обладнання розподілено серед телеком-компаній
- 48 телеком-компаній отримали допомогу, з них 6 загальнонаціональних і 42 регіональні, які найбільше постраждали через війну

Вдячні партнерам, що допомагають відновлювати зв'язок в Україні.

Проєкт стартував завдяки волонтерам — інженерам електронних комунікацій: Рене Фіхтмюллеру з Німеччини, Яну Жоржу зі Словенії, Сандеру Штефану з Нідерландів та іншим. Волонтерський проєкт підтримує Мінцифра, компанія DEPS, Асоціація правовласників та постачальників контенту, Інтернет Асоціація України.