Нові дизайни чіпів, представлені на Intel Innovation 2023
На своїй щорічній конференції Intel детально розповіла про нові настільні комп’ютери, Xeon, штучний інтелект та чіпи GPU.
 

Під час заходу Innovation 2023 у Сан-Хосе, штат Каліфорнія, Intel оприлюднила низку нових дизайнів чіпів. Серед основних моментів – попередній перегляд процесорів Xeon п’ятого покоління, які покращують продуктивність і швидшу пам’ять, споживаючи таку ж кількість енергії, як нинішнє покоління.

Запуск п’ятого покоління процесорів Xeon запланований на 14 грудня і до 2024 року. Структура процесорів Xeon ділиться на дві різні конструкції: ядро ​​P (для продуктивності) під кодовою назвою Granite Rapids і ядро ​​E (для продуктивності) під кодовою назвою Sierra Forest. . Ядра P — це високопродуктивні ядра для максимальної обчислювальної потужності, тоді як ядра E менші, набагато менш енергоємні та призначені для більш простих завдань.

Процесор Granite Rapids забезпечить у два-три рази кращу продуктивність ШІ порівняно з Xeon 4-го покоління. Новий процесор Sierra Forest Xeon, включаючи версію з 288 ядрами E, забезпечить у 2,5 рази кращу щільність стійки та в 2,4 рази вищу продуктивність на ват, ніж Xeon 4-го покоління, коли він буде поставлений у першій половині 2024 року.
Intel детально описує майбутній дизайн Meteor Lake
Intel також детально занурилася в те, чого очікувати від своїх клієнтських процесорів. Щоб уявити, що буде далі в лінійці Xeon, важливо спостерігати за тим, що відбувається з лінійкою настільних процесорів Core, тому що саме там нові функції представлені в першу чергу. Наприклад, Intel вперше представила свою комбінацію ядер Performance and Efficiency з поколінням процесорів Alder Lake для настільних і мобільних процесорів.

Заглядаючи вперед, Intel поставить процесори Core Ultra під кодовою назвою Meteor Lake 14 грудня. Того ж дня ми побачимо перший інтегрований нейронний процесор Intel, або NPU, для енергоефективного прискорення ШІ та локального висновку на ПК. Генеральний директор Intel Пет Гелсінгер підтвердив, що Core Ultra також буде запущено 14 грудня.

Meteor Lake представляє новий дизайн для процесорів Intel: плитки (або мікросхеми), а не єдиний монолітний шматок кремнію. Він постачається з чотирма плитками – по одній для центрального процесора, графічного процесора, системи на процесорі та вводу-виводу – з’єднаних між собою високошвидкісним з’єднанням. AMD використовує цю конструкцію вже кілька років. Цікаво те, що цей процесор частково виготовлений Intel, а частково TSMC, а не повністю виготовлений Intel.

NPU — ще один новий елемент у Meteor Lake. NPU, або прискорювач AI, є частиною плитки ЦП. Intel не вийшла за межі стадії обговорення, тому неясно, що саме вона робить, але, ймовірно, вона буде схожа на процесор AI у серії серверних процесорів AMD 7004.

Новини суперкомп'ютера Intel
У рамках основної доповіді, що розпочинає шоу, Гелсінгер оголосив, що великий суперкомп’ютер зі штучним інтелектом буде повністю побудований на процесорах Intel Xeon і апаратних прискорювачах штучного інтелекту Intel Gaudi від придбання Intel Habana Labs.

Суперкомп’ютер будується в партнерстві зі Stability AI, творцем моделі Stability Diffusion text-to-image. За словами Гелсінгера, суперкомп’ютер стане найбільшою системою штучного інтелекту в Європі та одним із 15 найкращих суперкомп’ютерів світу зі штучним інтелектом, коли він буде завершений. Компанія не повідомляє, коли завершить створення суперкомп'ютера.

Гелсінгер також оголосив про запуск проекту Strata для сприяння розробці платформи програмного забезпечення для створення інтелектуальної периферійної інфраструктури на основі ШІ. Рішення надасть розробникам модульні будівельні блоки для створення, розгортання, запуску, керування, підключення та захисту розподіленої периферійної інфраструктури та програм.

Нарешті, Intel Developer Cloud вийшла з бета-версії та тепер є загальнодоступною, надаючи розробникам доступ до робочих навантажень безпеки AI/HPC у низці центрів обробки даних і пропозицій продуктів Intel.
Джерело: www.networkworld.com
Ви маєте увійти під своїм обліковим записом

loading