Набирає чинності Закон ЄС про чіпи, щоб забезпечити стійкість ланцюжка поставок
ЄС інвестує 3,6 мільярда доларів США з метою залучити ще 43,7 мільярда доларів приватних інвестицій і подвоїти свою поточну частку світового ринку напівпровідників.
 

Закон ЄС про мікросхеми офіційно набув чинності сьогодні, запроваджуючи комплексний набір заходів для зміцнення стійкості ланцюжка постачання напівпровідників у Європейському Союзі та досягнення мети подвоїти поточну частку світового ринку до 20% до 2030 року.

Акт складається з трьох стовпів , першим з яких є Ініціатива «Чипси для Європи», програма, яка спрямована на подолання розриву між дослідженнями та інноваціями шляхом просування передових напівпровідникових технологій європейськими компаніями.
Друга складова – це зусилля із залучення нових інвестицій шляхом швидкого надання дозволів «першим у своєму роді» об’єктам у Європі та призначення додаткових центрів передового досвіду.

Нарешті, між країнами-членами ЄС і Європейською Комісією — виконавчою владою ЄС — буде створений скоординований механізм, який дозволить блоку контролювати постачання напівпровідників, оцінювати попит, передбачати дефіцит і, якщо необхідно, викликати активацію кризи. втручання. 18 квітня 2023 року було створено систему оповіщення про напівпровідники, щоб дозволити будь-якій зацікавленій стороні повідомляти про збої в ланцюзі постачання напівпровідників.

ЄС інвестує 3,6 мільярда доларів власних коштів на підтримку закону з метою залучення ще 43,7 мільярда доларів приватних інвестицій. Акт набуває чинності через п’ять місяців після того, як Європейська Рада та Європейський Парламент досягли згоди щодо остаточного проекту.

«З набуттям сьогодні чинності Європейського закону про чіпси Європа робить рішучий крок вперед у визначенні власної долі. Інвестиції вже відбуваються в поєднанні зі значним державним фінансуванням і надійною нормативною базою», – сказав Тьєррі Бретон, комісар з питань внутрішнього ринку, у коментарях, опублікованих поряд із оголошенням.

«Ми стаємо промисловим центром на ринках майбутнього — здатним забезпечувати себе та світ як зрілими, так і передовими напівпровідниками. Напівпровідники, які є основними будівельними блоками технологій, які формуватимуть наше майбутнє, нашу промисловість і нашу оборонну базу», — сказав він.


ЄС не єдина юрисдикція, яка підтримує вітчизняне виробництво мікросхем

Закон Європейського Союзу про мікросхеми — не єдиний підтримуваний урядом план, спрямований на підтримку внутрішнього виробництва мікросхем після кризи ланцюжка поставок, яка вразила напівпровідникову промисловість в останні роки. Минулого року уряди США, Великобританії, Китаю, Тайваню, Південної Кореї та Японії оголосили про подібні плани.

Минулого місяця президент США Джо Байден  посилив торговельну війну країни  з Китаєм, підписавши указ, який додатково обмежує інвестиції США в чутливі технологічні галузі Китаю. Нові правила торкнуться трьох секторів — напівпровідників і мікроелектроніки, квантових інформаційних технологій і деяких систем штучного інтелекту.

«Ця програма буде спрямована на те, щоб іноземні країни, що викликають занепокоєння, не використовували інвестиції США в цей вузький набір технологій, які мають вирішальне значення для підтримки їхнього розвитку військових, розвідувальних, стеження та кібер-можливостей, які загрожують національній безпеці США», — написав Байден у лист  до Конгресу.
Джерело: www.computerworld.com
Ви маєте увійти під своїм обліковим записом

loading