Intel демонструє відновлення в ПК, але стикається з конкуренцією в AI, центрах обробки даних
Традиційне домінування Intel на ПК, здавалося, наближалося до свого колишнього поганого стану, але ця хороша новина у звіті про прибутки компенсувалася триваючою слабкістю серверів.
 

Швидше, ніж очікувалося, відновлення продажів чіпів для ПК допомогло Intel отримувати виручку в третьому кварталі, що перевищило очікування, але слабкість у бізнесі центрів обробки даних є ознакою вразливості на ринку, де користувачі шукають процесори, здатні впоратися з робочими навантаженнями ШІ, які Прогнозується, що вони зростатимуть у міру впровадження на підприємствах генеративного ШІ .
​​​​​​Загальний дохід знизився на 8% за рік до 14,2 мільярда доларів, але це перевищило консенсус-очікування аналітиків, які прогнозували дохід у 13,6 мільярда доларів. Підрозділ кінцевих пристроїв Intel, який виробляє чіпи здебільшого для ПК, отримав 7,9 мільярда доларів доходу за квартал, що лише трохи менше порівняно з 8,1 мільярда доларів у третьому кварталі минулого року.

Чистий прибуток знизився на 71% порівняно з аналогічним періодом минулого року до 310 мільйонів доларів США через нижчий дохід, а також через витрати, пов’язані з розбудовою виробничих потужностей.

«Продовжуючи інвестиції у виробничі потужності для створення географічно збалансованого, безпечного та стійкого ланцюжка поставок, Intel відкрила Fab 34 у Лейксліпі, Ірландія, протягом кварталу», — зазначила Intel у своєму звіті про прибутки в четвер . «У поєднанні із запланованим заводом компанії з виробництва пластин у Магдебурзі, Німеччина, і запланованим заводом зі складання та тестування у Вроцлаві, Польща, це допоможе створити перший у своєму роді наскрізний ланцюжок створення вартості передових напівпровідників. в Європі."

У той же час підрозділ центру обробки даних і штучного інтелекту компанії, який виробляє процесори для серверів, впав на 10% з $4,3 млрд у третьому кварталі 2022 року до $3,8 млрд цього року.

Одним із нових конкурентів Intel на цьому ринку центрів обробки даних є Nvidia. Завдяки попиту на її продукти графічного процесора, процесори для роботи зі штучним інтелектом, Nvidia стає сильним конкурентом у центрах обробки даних.

«Загалом ми точно відчуваємо цей тиск конкуренції», — сказав генеральний директор Пет Гелсінгер під час телефонної розмови про прибутки компанії.

Однак наразі позиція Intel на ринку ПК залишається міцною, а останні результати свідчать про те, що компанія успішно пережила різкий спад наприкінці 2022 року та на початку цього року. Таке падіння продажів процесорів загалом пояснюється припиненням історично високого попиту, спричиненого карантинними періодами пандемії — зокрема, продажі ноутбуків зросли через масовий перехід до віддаленої роботи. Збої в ланцюзі поставок через пандемію також вплинули на ринок ПК.

Проте Intel також може зіткнутися зі зростаючою конкуренцією на ринку ПК. Nvidia, окрім того, що є головним конкурентом на ринку штучного інтелекту, є однією з компаній, які націлені на історичне домінування Intel на ринку ЦП для ПК. Повідомляється, що Nvidia планує використовувати проекти Arm для створення мікросхем Windows PC. Інші конкуренти, такі як Qualcomm і AMD, також готуються націлитися на ринок ПК з процесорами на базі Arm. 
Джерело: www.computerworld.com
Ви маєте увійти під своїм обліковим записом

loading