До 2025 року Великобританія розмістить три нових суперкомп’ютери
У рамках пакету витрат уряду Великої Британії в розмірі 900 мільйонів фунтів стерлінгів (1,1 мільярда доларів США) на розвиток ШІ-інноваційного потенціалу країни університети Брістоля, Кембриджа та Единбурга відкриють три провідні світові суперкомп’ютери протягом наступних двох років.
 

Уряд Великої Британії оприлюднив технічні та фінансові деталі для того, що стане одним із найшвидших у світі суперкомп’ютерів зі штучним інтелектом, який буде розміщено в Брістольському університеті — і одним із трьох нових суперкомп’ютерів, які планується вивести в Інтернет у країні протягом наступних кількох років.

Нова машина під назвою Isambard-AI , вперше анонсована у вересні, буде побудована на основі суперкомп’ютерів Cray EX від HPE і оснащена 5448 суперчіпами NVIDIA GH200 Grace Hopper . Чіпи, які Nivida випустила на початку цього року, забезпечують втричі більше пам’яті, ніж поточний Edge GPU виробника чіпів, H100, і 21 екзафлопс продуктивності AI.  

Ексафлоп — це показник продуктивності суперкомп’ютера, який може обчислювати принаймні один квінтильйон операцій з плаваючою комою в секунду. Isambard-AI зможе досягти 200 квадрильйонів обчислень на секунду
У середу уряд Великобританії оголосив, що витратить 225 мільйонів фунтів стерлінгів (273 мільйони доларів) на суперкомп’ютер.

Фінансування Isambard-AI, названого на честь  британського інженера-будівельника та механіка 19 століття Ісамбарда Кінгдома Брунеля, надходить із пакету в 300 мільйонів фунтів стерлінгів (366 мільйонів доларів), оголошеного урядом на початку цього року для створення нового

дослідницького ресурсу штучного інтелекту (AIRR) , національна установа для підтримки досліджень ШІ та сприяння безпечному використанню технології. 

Повідомляється, що суперкомп’ютер буде в 10 разів потужніший за нинішній найшвидший суперкомп’ютер у Великобританії та один із найпотужніших у світі, коли його відкриють у Національному центрі композитів (NCC) влітку 2024 року.

«Ми надзвичайно пишаємося тим, що проводимо Isambard-AI у Національному центрі композитів. Це лежить в основі нашого бачення об’єднати інноваторів світового рівня, академічних дослідників і передові технології для вирішення деяких із найскладніших інженерних завдань у світі», — сказав Річард. Олдфілд, головний виконавчий директор Національного центру композитів, у коментарях, розміщених поруч із оголошенням .

«Грунтуючись на нашому досвіді та найсучасніших можливостях у прискоренні промислової трансформації від фундаментальних досліджень до промислового застосування, ми раді бути домом для національного суперкомп’ютерного об’єкта зі штучним інтелектом Великобританії».

AIRR буде використовуватися багатьма організаціями з усієї Великобританії для досліджень і розробок штучного інтелекту, відіграючи життєво важливу роль у прискоренні автоматизованого відкриття ліків і кліматичних досліджень.

Великобританія нарощує інвестиції в суперкомп’ютери

Isambard-AI — не єдиний суперкомп’ютер, який планується відкрити у Великобританії протягом наступних кількох років. Раніше сьогодні уряд оголосив, що суперкомп’ютер у Брістолі з’єднається з новим суперкомп’ютерним кластером під назвою Dawn , який планується розмістити в Кембриджському університеті.

Dawn складається з серверів Dell PowerEdge XE9640, процесорів Intel Xeon Scalable 4-го покоління та прискорювачів Intel Data Center GPU Max. Розробляється, щоб запропонувати додаткову ємність у рамках нової національної AIRR.

На додаток до суперкомп’ютерів в Брістольському та Кембриджському університетах, Единбурзький університет стане домом для першого у Великій Британії ексамасштабного суперкомп’ютера, який зможе виконувати квінтильйони обчислень за секунду. Суперкомп’ютер під назвою Frontier стане лише одним із небагатьох у своєму роді, коли його відкриють у 2025 році.

Фінансування всіх цих нових комп’ютерів надходить із пакету в 900 мільйонів фунтів стерлінгів (1,1 мільярда доларів), які уряд пообіцяв витратити на розвиток дослідницького та інноваційного потенціалу в країні.

«Моделі Frontier AI стають експоненціально потужнішими, — сказала Мішель Донелан, секретар з питань науки, інновацій і технологій. Виступаючи на урядовому саміті з питань безпеки штучного інтелекту Великобританії , вона додала, що Британія «скористається можливістю стати лідером у світі», безпечно впроваджуючи цю технологію, щоб ми могли її запустити.

«Це означає надання провідним британським дослідникам і науковцям доступу до інструментів, необхідних для вивчення того, як працює ця складна технологія. Ось чому ми інвестуємо у створення суперкомп’ютерів Великобританії, щоб закріпити своє місце як світового лідера у сфері безпеки штучного інтелекту», – сказала вона.
Джерело: www.networkworld.com
Emelie
2023-11-10 15:25:29
Avatar
НВІДІЯ ФАК Ю
(с)Торвальдс
Ви маєте увійти під своїм обліковим записом

loading