Високі температури ЦП залишаються
Природа їх конструкції робить процесори гарячішими, ніж будь-коли, і один керівник AMD каже, що щільність тепла навряд чи зменшиться з майбутніми мікросхемами.
 

Температури ЦП є болючим місцем як для підприємств, так і для ентузіастів, і нові випуски трьох великих виробників чіпів (Intel, AMD і Nvidia) продовжують тенденцію стрімкого підвищення температури та високого енергоспоживання. І, схоже, так і залишиться.

На заході, який відбувся в Кореї для клієнтських процесорів AMD, Девіда Макафі, віце-президента та генерального менеджера клієнтського каналу, запитали про високі температури поточних чіпів Ryzen, які дуже нагріваються, навіть якщо споживають менше електроенергії, ніж Intel. відповідники.

У McAfee заявили, що AMD та її виробничий партнер TSMC докладають багато зусиль до технології виробництва. «Оскільки в майбутньому будуть використовуватися більш прогресивні процеси, ми вважаємо, що нинішнє явище високої щільності тепла збережеться або посилиться. Тому буде важливо знайти спосіб ефективного усунення високої щільності тепла, створюваної такими високими чіплети щільності в майбутньому", - сказав він ( переклад з корейської ).
Дискусія була зосереджена навколо клієнтів, але вона також має відношення до сторони сервера. AMD використовує чіплетну конструкцію кількох менших чіпів із високошвидкісним з’єднанням, а не один великий кремнієвий шматок. Оскільки вони являють собою окремі фізичні мікросхеми та розміщені на платі ПК, вони за своєю суттю виділяють більше тепла.

Тепло стає все більш проблемним питанням для операторів центрів обробки даних. Тепло загалом і підвищена щільність, зокрема, змушують операторів центрів обробки даних використовувати різні типи охолодження, наприклад рідинне, оскільки традиційного повітряного охолодження вже просто недостатньо.

Дизайн також є фактором. У міру того, як транзистори стають меншими, і їх більше розміщується в тому самому просторі, що й раніше, тепло стає природним побічним продуктом. Це просто фізика, як сказав мені один контакт із AMD.

Ця проблема неминуче виявиться на стороні сервера. Продукти високого класу для настільних ПК від Intel і AMD майже вимагають рідинного охолодження; повітряне охолодження вже просто нежиттєздатне. І це на настільних процесорах, які мають шість, вісім або, можливо, 12 ядер. AMD виробляє серверні процесори з 192 ядрами. Це означає набагато більше транзисторів, упакованих у невеликому просторі, які потрібно охолоджувати.

Instinct MI300 вже доставляється

Відповіддю AMD на графічні процесори центрів обробки даних Nvidia є лінійка перепрофільованих графічних процесорів Instinct для високопродуктивних обчислень і штучного інтелекту. Найшвидший у світі суперкомп’ютер , Frontier, оснащений процесорами AMD Epyc і графічними картами Instinct MI250 і працює зі швидкістю, що перевищує один ексафлопс.

Тепер AMD повідомляє нам, що наступник MI250, MI300A, почав доставку для допомоги у створенні суперкомп’ютера El Capitan Exascale Міністерства енергетики, розташованого в Ліверморській національній лабораторії Лоуренса в Північній Каліфорнії. Про це заявила генеральний директор Ліза Су під час нещодавньої розмови з аналітиками з Уолл-стріт, щоб обговорити квартальні прибутки AMD. Очікується, що після завершення наступного року цей суперкомп’ютер досягне 2 екзафлопс.

MI300 було анонсовано в січні на виставці CES. У сімействі є два продукти: MI300A та MI300X. MI300A — це комбінація CPU+GPU, дуже схожа на суперчіп Nvidia Grace Hopper. Загалом, він складається з дев’яти 5-нм чіплетів, які розташовані поверх чотирьох 6-нм чіплетів для вводу-виводу із загальною кількістю 146 мільярдів транзисторів, що робить його одним із найбільших чіпів, коли-небудь створених.

MI300X є суто графічним процесором і призначений для хмарного прискорення, подібно до графічного прискорювача Hopper H100 від Nvidia. MI300X має споживану потужність 750 Вт і включає в себе вісім мікросхем GPU, 192 ГБ пам'яті HBM3 і пропускну здатність пам'яті 5,2 ТБ/с.

Су сказав, що AMD очікує, що в четвертому кварталі 2023 року дохід від графічних процесорів для центрів обробки даних становитиме 400 мільйонів доларів, а в 2024 році ця цифра перевищить 2 мільярди доларів. Порівняйте це з Nvidia, яка в останньому кварталі отримала 10 мільярдів доларів від продажів центрів обробки даних, і це досить очевидно, що це перегони одного коня. На даний момент AMD все ще має право похвалитися. Він має найшвидший суперкомп’ютер у світі, і він, ймовірно, буде найшвидшим, коли El Capitan також запрацює.
Джерело: www.networkworld.com
Ви маєте увійти під своїм обліковим записом

loading