Перейти до

Пенсийный фонд


Рекомендованные сообщения

А что если я пишу в декларации в налоговой что не получаю доходы , но при этом плачу каждный месяц 200 грн налог + не плачу в пенсионный фонд, могут меня выеб*ть ? за то что я не делаю проплату в пенсионный фонд ?

Ссылка на сообщение
Поделиться на других сайтах
Дето была темка на локале с сылкой на какойто форум: Что платит в пенсионый фонд необязательно.

 

Обязательно!

 

Постановлением Кабинета министров #366 от 14.04.2009 г. установлено, что, начиная с 1 мая 2009 года физические лица — субъекты предпринимательской деятельности, которые избрали особый способ налогообложения (фиксированный патент, единый налог), и члены их семей, обязаны уплачивать страховые взносы, ежемесячный размер которых, с учетом части фиксированного (10%) или единого налога (42%), должен составлять не менее минимального размера страхового взноса за каждое лицо.

 

Минимальный страховой взнос исчисляется как произведение минимальной зарплаты и размера страхового взноса. Так, для плательщиков единого налога, уплачивающих максимальную ставку 200 грн, минимальная сумма дополнительного платежа в Пенсионный фонд в мае и июне 2009 года должна составлять 123,5 грн (207,5 грн — 200 грн х 0,42, где 207,5 грн — минимальный страховой взнос).

 

С принятием постановления у субъектов предпринимательской деятельности появилось право определить для себя размер страхового взноса, который превышает минимальный, но не может быть больше максимального размера страхового взноса (исчисленного как произведение 15 прожиточных минимумов на одно трудоспособное лицо на размер страховых взносов, т.е. 15 х 669,0 грн х 0,332 = 3331,62 грн).

 

Страховые взносы указанной категории лиц должны уплачиваться ежеквартально до 20 числа месяца, следующего за кварталом, а по окончании года до 1 апреля необходимо сверить платежи в районном управлении Пенсионного фонда, а также представить отчетность в отдел учета поступления платежей по форме 26 и в отдел персонифицированного учета.

Ссылка на сообщение
Поделиться на других сайтах
А что если я пишу в декларации в налоговой что не получаю доходы , но при этом плачу каждный месяц 200 грн налог + не плачу в пенсионный фонд, могут меня выеб*ть ? за то что я не делаю проплату в пенсионный фонд ?

 

не могут, а сделают, с принятие постановления #366 от 14.04.2009 г. будут штрафы. Узнавал, в июне сказали, можно пока не платить, вроде бы были массовые недовольства и сказали, что отменят, но болт, ничего не отменили, до 20-го июля нужно заплатить!

Ссылка на сообщение
Поделиться на других сайтах

Платить будет только тот, кто привык быть бараном на заклание. Те, кому надоело, что его незаконно имеет это псевдогосударство - платить не будет на основании того, что данная постанова противоречит:

 

1. Закон України № 1058-IV від 09.07.2003 р. "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» не передбачає права Кабінету Міністрів України запроваджувати розмір страхових внесків до Пенсійного фонду України.

 

2. Постанова Кабміну України № 366 від 14 квітня 2009 р. «Про сплату внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування фізичними особами – суб'єктами підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування» не є законодавчим актом. Відповідно до ст. 19 Конституції України від 28.06.1996 р. ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством.

 

3. Фізичні особи – суб'єкти підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування, у своїй діяльності керуються нормами Указу Президента України № 727/98 від 03.07.1998 р. "Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів підприємницької діяльності» та сплачують платежі в розмірах, визначених ст. 2 цього Указу. При цьому, вони не порушують Закону України № 1058-IV від 09.07.2003 р. "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

 

 

Відповідно до п. 1 ст. 14 вони, як роботодавці, є страхувальниками й сплачують страхові внески в установленому розмірі.

 

У зв’язку зі сплатою страхувальниками за застрахованих осіб, відповідно до ст. 2 Указу Президента України № 727/98 від 03.07.1998 р. "Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів підприємницької діяльності», страхових внесків менших, ніж мінімальний страховий внесок, до їхнього страхового стажу, згідно зі ст. 24 Закону України № 1058-IV від 09.07.2003 р. "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», зараховується період, пропорційний розмірові сплачених страхових внесків.

 

Полностью здесь http://chp.com.ua/index.php?code=6580&show_all=YESS

Ссылка на сообщение
Поделиться на других сайтах

Кто-нибудь из здесь присутствующих подавал в суд?

У кого есть образец как правильно составить административный иск против постановы по доплатам в пенсионный фонд?

Ссылка на сообщение
Поделиться на других сайтах
Кто-нибудь из здесь присутствующих подавал в суд?

У кого есть образец как правильно составить административный иск против постановы по доплатам в пенсионный фонд?

А на основе чего вы собрались подавать иск ? Вот выставят вам штрафные санкции тогда и будете обжаловать . А обжаловать постановление кабинета министров так ежели я не ошибаюсь - вам в конституционный суд или разяснение верховного суда , который по идее должен отменить или разяснить это положение . Только я так понимаю вые... можно будет до нового года , а там станет вопрос в налоговой об отметке пенсионного фонда , ну они там между собой как всегда договорятся ... и не видать вам единого как своих ушей пока не заплатите , у нас все как всегда - надавить , припугнуть итд.итп.

Ссылка на сообщение
Поделиться на других сайтах

а есть ли случаи успешной борьбы с этим безобразием?

может кто ходил в ПФ, сказал что все это не совсем законно, и ему сказали "ну не плати, ладно, ничего страшного"? :)

Ссылка на сообщение
Поделиться на других сайтах

Пока ждём. Поменяется чтот во власти, поменяется опять постановление. Пока надеемся что поменяется в лучшую сторону. По поводу штрафных санкций - это можно обжаловать и в админ. суде. На сколько нам сказали, это будет не проблемой. А в ПФ тогда уж заплатим.

Ссылка на сообщение
Поделиться на других сайтах

судиться с гос.органами - гиблое дело...

тоже хотелось бы подождать пока и не платить, но боюсь как бы потом в конце года не пришлось платить задолженность + штраф

Ссылка на сообщение
Поделиться на других сайтах

Имеется вот такая информация, может кому пригодится

---

ПЕНСІЙНИЙ ФОНД УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 05.06.2009 р. N 10079/03-30

Щодо дії постанови Кабінету Міністрів України від 14.04.2009 року N 366 "Про сплату внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування фізичними особами - суб'єктами підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування"

<...>

На виконання доручення Кабінету Міністрів України від 08.05.2009 року N 24245/1/1-09 Пенсійний фонд України, в межах своєї компетенції, розглянув звернення редакції газети "Консультант приватного підприємця" <...> щодо дії постанови Кабінету Міністрів України від 14.04.2009 року N 366 "Про сплату внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування фізичними особами - суб'єктами підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування" і повідомляє.

Відносини, що виникають між суб'єктами системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування, регулюються Законом України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" (далі - Закон). Виключно цим Законом визначаються платники страхових внесків, порядок нарахування, обчислення та сплати страхових внесків, стягнення заборгованості за цими внесками, зарахування періодів роботи до страхового стажу, а також набуття права та порядок визначення розмірів пенсійних виплат. Дія інших нормативно-правових актів може поширюватися на ці відносини лише у випадках, передбачених цим Законом, або в частині, що не суперечить цьому Закону.

Одними із принципів загальнообов'язкового державного пенсійного страхування є обов'язковість страхування фізичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності і рівноправність застрахованих осіб щодо отримання пенсійних виплат та виконання обов'язків стосовно сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

Фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності, у тому числі ті, які обрали особливий спосіб оподаткування (фіксований податок, єдиний податок, фіксований сільськогосподарський податок, придбали спеціальний торговий патент), та члени сімей зазначених фізичних осіб, які беруть участь у провадженні ними підприємницької діяльності статтею 11 Закону визначені застрахованими особами, а згідно статей 14 та 15 Закону - страхувальниками та платниками страхових внесків відповідно.

Частина єдиного та фіксованого податків (42 % та 10 % відповідно), що надходять до Пенсійного фонду від органів Держказначейства внаслідок їх розмежування, зараховується фізичним особам - суб'єктам підприємницької діяльності, які обрали спрощену систему оподаткування, як сплачені страхові внески та враховуються таким особам при обчисленні розміру пенсії.

Ці кошти на сьогодні не забезпечують мінімального страхового внеску (з 01.04.2009 року мінімальний страховий внесок становить 207,50 грн.), а в окремих випадках це у 100 разів менше за нього. За таких умов період підприємницької діяльності до страхового стажу підприємців-спрощенців у повному розмірі не зараховується, що не дозволяє розраховувати на гідну пенсію.

З метою гарантії реалізації застрахованими особами своїх прав на пенсійне страхування Кабінетом Міністрів України прийнята постанова від 14.04.2009 року N 366 "Про сплату внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування фізичними особами - суб'єктами підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування".

Відповідно до підпункту 4 пункту 8 розділу XV "Прикінцеві положення" Закону фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності повинні сплачувати страхові внески за себе та членів своїх сімей у фіксованому розмірі. Разом з цим, відповідно до підпункту 2 пункту 8 розділу XV "Прикінцеві положення" Закону фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування (фіксований податок, єдиний податок), сплачують страхові внески, що перераховуються до солідарної системи на умовах і в порядку, визначених цим Законом, та в розмірах, передбачених для платників збору Законом України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування", але не менше мінімального страхового внеску.

Таким чином, постанова Кабінету Міністрів України від 14.04.2009 року N 366 "Про сплату внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування фізичними особами - суб'єктами підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування" не містить норм, які б суперечили Закону України "Про загальнообов'язкове державне пе=E

 

 

 

 

ПЕНСІЙНИЙ ФОНД УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 19.05.2009 р. N 8787/03-20

Відповідно до пункту 2 постанові Кабінету Міністрів України від 14.04.2009 р. N 366 Пенсійний фонд України роз'яснює.

Фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування (фіксований податок, єдиний податок), та члени сімей зазначених осіб, які беруть участь у провадженні ними підприємницької діяльності та не перебувають з ними у трудових відносинах, з 1 травня 2009 року сплачують страхові внески у розмірі не менше мінімального страхового внеску.

Враховуючи розмір мінімальної заробітної плати у 2009 році мінімальний страховий внесок для зазначених осіб становить у:

- травні - червні - 207,50 грн.

- липні - вересні - 209,16 грн.

- жовтні - листопаді - 215,80 грн.

- грудні - 222,11 грн.

Щомісячна сума страхового внеску визначається підприємцем з урахуванням частини фіксованого або єдиного податку, яка згідно із Законом України "Про внесення змін до Декрету Кабінету Міністрів України "Про прибутковий податок з громадян" та Указу Президента України "Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва" перераховується органами Державного казначейства України на рахунки органів Фонду у розмірі 10 та 42 відсотків відповідно.

Особи мають право визначити для себе розмір страхового внеску, який перевищує мінімальний, але не може бути більший розміру страхового внеску, обчисленого від максимальної величини фактичних витрат на оплату праці найманих працівників, грошового забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу, оподатковуваного доходу (прибутку), загального оподатковуваного доходу, з якої сплачуються страхові внески.

Оскільки на сьогодні максимальна величина становить 10035 грн., щомісячна сума самостійно встановленого внеску, з урахуванням частини фіксованого або єдиного податку, у 2009 році не може перевищувати 3331,62 грн.

Страхові внески сплачуються у строки, визначені частиною шостою статті 20 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", а саме щоквартально, протягом 20 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного кварталу, а саме:

- за травень та червень 2009 року - до 20 липня 2009 року;

- за липень - вересень 2009 року - до 20 жовтня 2009 року;

- за жовтень - грудень 2009 року - до 20 січня 2010 року.

В платіжному дорученні платник повинен зазначати: прізвище, ім'я, по батькові, ідентифікаційний номер, місце державної реєстрації та період, за який сплачуються внески. За відсутності ідентифікаційного номера зазначається серія та номер паспорта.

Звірку сум сплачених страхових внесків органи Пенсійного фонду зобов'язані провести не пізніше 31 січня року, наступного за звітним, та протягом 10 днів після її закінчення про результати звірки повідомити платників.

Платники, які за результатами цієї звірки мають недоїмку (несплачені страхові внески за попередній рік), зобов'язані сплатити її протягом 30 днів після отримання повідомлення.

За умови дотримання таких строків повного розрахунку штрафні санкції та пеня за несвоєчасну сплату внесків не нараховуються.

Облік сплачених страхових внесків здійснюється органами Фонду в особових рахунках платників на підставі наданих Державним казначейством України виписок в електронному вигляді.

Персоніфікований облік внесків здійснюється органами Фонду на основі даних, одержаних від Державного казначейства України, та даних обліку.

Звітність до органів Фонду зазначеними особами подається щорічно до 1 квітня наступного за звітним роком, за формою згідно з додатком 26 до Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 р. N 21-1 та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16.01.2004 р. за N 64/8663.

Додаткова реєстрація в органах Фонду не проводиться, додаткова звітність не запроваджується.

Звертаємо увагу, що протягом трьох років перевірки фізичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності, які сплачують фіксований та єдиний податок, органами Фонду не проводяться.

Ссылка на сообщение
Поделиться на других сайтах

Ну вот. Лучше эти деньги пока просто откладывать, а может чтот поменяется в лучшую сторону. В крайнем случае заплатить в теч. 10 указанных дней..

Ссылка на сообщение
Поделиться на других сайтах
А на основе чего вы собрались подавать иск ? Вот выставят вам штрафные санкции тогда и будете обжаловать . А обжаловать постановление кабинета министров так ежели я не ошибаюсь - вам в конституционный суд или разяснение верховного суда , который по идее должен отменить или разяснить это положение . Только я так понимаю вые... можно будет до нового года , а там станет вопрос в налоговой об отметке пенсионного фонда , ну они там между собой как всегда договорятся ... и не видать вам единого как своих ушей пока не заплатите , у нас все как всегда - надавить , припугнуть итд.итп.

 

+1 Тут больше волнует, что со штрафами ГАИ делать... Но это уже другая история..

Ссылка на сообщение
Поделиться на других сайтах
  • 1 month later...

Хочу поделиться информацией по поводу пенсионного фонда. Одна моя знакомая-предприниматель после очередного письма из пенсионного фонда решила позвонить и прояснить ситуацию. На вопрос о поводу объективности данного закона ей ответили, что это еще даже не закон, а рекомендованное письмо и эксперимент. Ситуация такова, что еще данное новшество не ввели и введут только если заплатит 51% предпринимателей, но если такое количество оплат не поступит, то все отменят и деньги в этом случае не вернут. Притом, что раньше ей звонили и угрожали судебными расправами, то теперь когда все суды и инстанции завалены жалобами и исками разговаривают с налогоплательщиками несколько иначе. Еще настораживает один момент, лично мне никакие бумаги из пенсионного не приходили, а вот этой самой моей знакомой выдали реквизиты без указания получателя (как вообще банк может провести такой документ!!!) и р/с в Ощадбанке. Мне кажется, несколько неправильно и незаконно. Конечно, личное дело каждого платить или нет, но судя по всему, на пенсию в этом государстве многие люди рассчитывать не могут, так что думаю я платить не буду. Возможно, эта информация еще кому-то пригодится.

Спасибо

С уважением, Анна Одинцова

Ссылка на сообщение
Поделиться на других сайтах

Создайте аккаунт или войдите в него для комментирования

Вы должны быть пользователем, чтобы оставить комментарий

Создать аккаунт

Зарегистрируйтесь для получения аккаунта. Это просто!

Зарегистрировать аккаунт

Вхід

Уже зарегистрированы? Войдите здесь.

Войти сейчас
  • Зараз на сторінці   0 користувачів

    Немає користувачів, що переглядають цю сторінку.

×
×
  • Створити нове...