Перейти до

Бесшовный роуминг mikrotik или unifi


Рекомендованные сообщения

22 минуты назад, andryas сказал:

 

У чіпсеті  реалізована повна підтримка стандарту IEEE 802.11 ITU-R M.1450, на чіпсетах Atheros також є змога програмно (повністю чи частково) відключити цей функціонал.

Деякі параметри у ряді чіпсетів є tunable

 

Формат фрейму є стандартизованим

Что значит полная поддержка протокола и реализация протокола  на чипсете? По любому ,   независимо  от поддержки всех или части функций протокола CSMA на чипсете, есть драйвер радиоинтерфейса и он программный, написан обычно  на Си. Его исходный код есть в  SDK (   стоит много денег),     бинарный код или может и код на Си доступен в   опен реализациях Linux  и   Android.    

Вам бы андриас , если вы намерены вступать в предметную дискуссию, не помешало бы вместо гугленья заполучить базовое  профильное образование, в частности по курсу "Операционные системы" .  Потому что вы вообще не понимаете о чем идет речь на уровне определений и понятий предметной области.    В одно ухо влетело, в другое  вылетело, не за что  в голове зацепиться, потому что там пусто. 

Відредаговано Alver
Ссылка на сообщение
Поделиться на других сайтах
  • Відповіді 159
  • Створено
  • Остання відповідь

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

нах@р тебе тот ас если ты в школе учился то должен понимать что при расширении полосы падает энергетика а если нету энергетики то и скорость упадет так что понту нету городить такое и насчет сказо

Для "роуминга" Микротика нужен контроллер Capsman в режиме HotSpot. Но этот роуминг у Микротика не бесшовный - при смене точки доступа происходит дисконнект клиента, поиск новой точки доступа, получен

Бл#, мужики, Вы чё посты себе тупо набиваете ? Вся тема - Alver.... CraftDF..... ктото чёто ляпнул, опять Alver...., Alver...., CraftDF...... Да оставьте каждый по рабочему своему примеру, на оборудо

Posted Images

2 минуты назад, Alver сказал:

Что значит полная поддержка протокола и реализация протокола  на чипсете? По любому ,   независимо  от поддержки всех или части функций протокола CSMA на чипсете, есть драйвер радиоинтерфейса и он программный, написан обычно  на Си. Его исходный код есть в  SDK (   стоит много денег),     бинарный код или может и код на Си доступен в   опен реализациях Linux  и   Android.    

 

31trkl.jpg

В 19.12.2019 в 13:55, Alver сказал:

Драйвер CSMA доступа на Микротик кривой

 

Ссылка на сообщение
Поделиться на других сайтах

 

Повертаючись до теми. 

 

- База може інформувати клієнта щодо сусідніх вузлів (802.11 k), але цей функціонал не підтримується (і навіть не сумісний з) рядом клієнтів. Включення 802.11 k може погіршити захищеність мережі від зламу.  Сучасні смартфони вміють здійснювати пошук базових станцій у фоні, тому наявність цієї функції для них не є критичною (перевірено на практиці).

- База може кешувати ключі шифрування (802.11 r), це іноді дещо скорочує час переключення (сучасним смартфонам з OTA та фоновим пошуком БС це не потрібно - перевірено на практиці)

- Дводіапазонна база може рекомендувати ( 802.11 v) клієнтові перейти в інший діапазон. Але більшість клієнтів розглядають інший діапазон як іншу мережу і переключаються на неї зовсім не "безшовно" (у таких випадках, щоб розвантажити інтерфейс, база/контролер може "тупо забанити" дводіапазонного клієнта на інтерфейсі 2,4: так званий "Band Steering" )

- База може "не пускати" клієнта з певним (поганим) рівнем, цю функцію може координувати контролер, аби запобігти частому переключенню клієнта в зонах з однаково поганим сигналом від усіх сусідніх AP. Без контролера досягти подібного ефекту можна, налаштувавши поріг підключення базою клієнта на рівні орієнтовно -86...-88 dbm.

 

Отже, роумінг у мережах 802.11 повністю залежить від клієнта, клієнт і тільки клієнт приймає рішення щодо міграції на іншу базу. Тому розглядати тему роумінгу виключно з боку бази і у відриві від клієнта - чистої води маніпуляція (наприклад, заради підвищення продаж).

 

Мої висновки (основані на особистому досвіді) наступні:

 

- Завжди знайдуться клієнти, які будуть "мігрувати" з обривами у будь-якій Wi-Fi мережі.

- Завжди знайдуться клієнти, які будуть правильно мігрувати без жодної спеціалізованої "підтримки роумінгу" (в т.ч. наявності контролера) з боку мережі, правда, з рядом особливих вимог до самої мережі ( усі точки доступу мають однакові налаштування SSID, правильно розміщені, обмежені у потужності до 10-15 dbm та знаходяться в одному L2 домені з одним і тим самим шлюзом, мережа має, тим чи іншим чином, вирішене питання MAC adress learning / aging).

- "Підтримка роумінгу" з боку мережі може де-що прискорити міграцію деяких клієнтів та запобігти "флапанню" між нодами, та, за наявності дводіапазонних клієнтів, зменшити навантаження на більш завантажений діапазон. Базові станції з підтримкою beamforming практично повністю виключають ймовірність появи такої ситуації і, частково, вирішують наступну проблему.

- Однією з неприємних моментів у реалізації Wi-Fi на більшості сучасних смартфонів є відсутність налаштувань потужності та порогу міграції їх Wi-Fi модуля та (актуально на старих с-х) неможливість відключити анбінд / повторне отримання IP адреси за DHCP при міграції на той самий SSID (частково лікується швидким DHCP зі збереженням лізи). 

- На сучасних брендових смартфонах ситуація з безшовною міграцією кардинально краща, ніж на старих/лівих. Єдина відчутна проблема, як я вже писав,  занижений і не настроюваний рівень сигналу, при якому ініціюється міграція (орієнтовно, він є нижчим -87 dbm). 

- Наявність контролера бездротової мережі зовсім не означає 100%  "безшовної" (тобто, по факту, прискореної) міграції станцій між її нодами  будь-яким клієнтом але суттєво спрощує налаштування, адміністрування та обслуговування великої Wi-Fi мережі. Спеціалізований свіч-контролер, як правило, повністю вирішує усі питання підготовки мережі до правильної роботи "роумінгу". Контролер може автоматично складати карту мережі, карту покриття/напруженості поля та регулювати вихідну потужність усіх нод мережі. Контролер може координувати авторизацію в мережі з Radius сервером та ін.

- Абсолютній більшості звичайних користувачів увесь цей "швидкий роумінг" нафіг не потрібний і абсолютно не цікавий, тим більше за додаткові гроші.

 

Відредаговано andryas
Ссылка на сообщение
Поделиться на других сайтах
3 часа назад, andryas сказал:

База може інформувати клієнта щодо сусідніх вузлів (802.11 k), але цей функціонал не підтримується (і навіть не сумісний з) рядом клієнтів.

Это верно. 802.11r и 802.11k поддерживается  не всеми, а продвинутыми клиентскими устройствами. Но для таких клиентов работает другой роуминг  Opportunistic Key Caching ( OKC ).

Ссылка на сообщение
Поделиться на других сайтах
49 минут назад, Alver сказал:

Сучасні смартфони вміють здійснювати пошук базових станцій у фоні, тому наявність цієї функції для них не є критичною (перевірено на практиці).

 802.11k -radio resource measurement   и служит для балансировки нагрузки.

Работает так ( гугл Сopyright)

Точка доступа определяет что она перегружена, или что клиент отдаляется от неё.

Информирует клиента что необходимо подготовиться к переключению на новую точку доступа.

Клиент запрашивает список ближайших точек доступа

Точка доступа передаёт отчёт о ближайших точек доступа.

На основе полученного отчёта клиент подключается к наиболее подходящей точке доступа.

То что смартфон может в фоне  искать ТД- это только один этап и он сам по себе без взаимодействия с ТД по протоколу 802.11k   ничего не дает.   

Поэтому если нет 802.11k   на ТД , то нет и балансировки.  Критично это? И что проверено на практике ?  Чушь. 

Відредаговано Alver
Ссылка на сообщение
Поделиться на других сайтах
3 часа назад, andryas сказал:

Завжди знайдуться клієнти, які будуть правильно мігрувати без жодної спеціалізованої "підтримки роумінгу" (в т.ч. наявності контролера) з боку мережі, правда, з рядом особливих вимог до самої мережі ( усі точки доступу мають однакові налаштування SSID, правильно розміщені, обмежені у потужності до 10-15 dbm та знаходяться в одному L2 домені з одним і тим самим шлюзом, мережа має, тим чи іншим чином, вирішене питання MAC adress learning / aging).

Как клиенты с защищенным доступом  будут правильно переключаться между ТД, если точки не обмениваются информацией о клиентах и их ключах Pairwise Master Key  клиентов?  L2  в одном домене коллизий и нужен для того чтобы такой обмен ключами между ТД  с одним SSID был  через broadcast сообщения.      Само  по себе  присутствие ТД  в    L2   без протокола обмена сообщениями  между ТД ничего не даст. Чушь.

Ссылка на сообщение
Поделиться на других сайтах
4 часа назад, andryas сказал:

"Підтримка роумінгу" з боку мережі може де-що прискорити міграцію деяких клієнтів та запобігти "флапанню" між нодами, та, за наявності дводіапазонних клієнтів, зменшити навантаження на більш завантажений діапазон. Базові станції з підтримкою beamforming практично повністю виключають ймовірність появи такої ситуації і, частково, вирішують наступну проблему.

Роуминг дейсвительно прискорит міграцію деяких клієнтів та запобігает "флапанню" між нодами. Но причем тут  Beamforming? Он есть только в 802.11 ac wave 2 только  DL,   wifi 6  в  wave 1   только в DL.  В  UL будет в  wifi 6 wave 2.      И  Beamforming наоборот  вызывает  "флапанне" між нодами,так как постоянно меняет сигнал     DL и   UL RSSI    на клиенте  от ТД когда  он теряет с ней связь, даже  если стоит на месте и не двигается.      Опять бредятина.

Відредаговано Alver
Ссылка на сообщение
Поделиться на других сайтах
3 часа назад, andryas сказал:

Однією з неприємних моментів у реалізації Wi-Fi на більшості сучасних смартфонів є відсутність налаштувань потужності та порогу міграції їх Wi-Fi модуля та (актуально на старих с-х) неможливість відключити анбінд / повторне отримання IP адреси за DHCP при міграції на той самий SSID (частково лікується швидким DHCP зі збереженням лізи). 

При роуминге  IP  адрес повторно не получается.  При этом роуминг PMK Caching в самом простейшем случае - клиент  выходит и через несколько секунд входит в зону действия одной и той же ТД как раз и обеспечивает что  клиент не получает новый адрес по DHCP и не нужно ему повторно проходить аутентификацию. Опять чушь.

40 минут назад, Alver сказал:

На сучасних брендових смартфонах ситуація з безшовною міграцією кардинально краща, ніж на старих/лівих. Єдина відчутна проблема, як я вже писав,  занижений і не настроюваний рівень сигналу, при якому ініціюється міграція (орієнтовно, він є нижчим -87 dbm). 

Инициируется смена точки доступа не по DL RSSI на смартфоне ( и не имеет значения современный он или нет) а по UL RSSI на ТД.

3 часа назад, andryas сказал:

Наявність контролера бездротової мережі зовсім не означає 100%  "безшовної" (тобто, по факту, прискореної) міграції станцій між її нодами  будь-яким клієнтом але суттєво спрощує налаштування, адміністрування та обслуговування великої Wi-Fi мережі. Спеціалізований свіч-контролер, як правило, повністю вирішує усі питання підготовки мережі до правильної роботи "роумінгу". Контролер може автоматично складати карту мережі, карту покриття/напруженості поля та регулювати вихідну потужність усіх нод мережі. Контролер може координувати авторизацію в мережі з Radius сервером та ін.

Контролер для роуминга в своремнных сетях совсем не  обязателен. ТД могут обмениваются информацией о роуминговых клиентах броадкастом по сети без контролера доступа.

Ссылка на сообщение
Поделиться на других сайтах
В 12/25/2019 в 2:58 PM, andryas сказав:

Абсолютній більшості звичайних користувачів увесь цей "швидкий роумінг" нафіг не потрібний і абсолютно не цікавий, тим більше за додаткові гроші.

Ну это вишенка на торте, не нуждается в комментариях.

Вообще если вся эта  ахинея  есть  выдержки из  лабораторной работы неуча студента, то оценка - неудовлетворительно, незачет.

Ну а   andryas конечно же ничего не понял ни когда выкладывал здесь  эту бредятину , ни  после того , как  прочитал мои комменты.

Ссылка на сообщение
Поделиться на других сайтах

Херася, як бомбануло. Не беруть камбалу?

Узок круг єтії лєвалюціонєров. Страшно далєкі оні от народа (с)

Я навіть не хочу коментувати цей наукоподібний брєд, це не що інше, ніж панти для прієзжіх.

у 90% ти з грозним виглядом підтвердив те, що я написав, правда, не обісратися, так і не зміг.

Ссылка на сообщение
Поделиться на других сайтах

Создайте аккаунт или войдите в него для комментирования

Вы должны быть пользователем, чтобы оставить комментарий

Создать аккаунт

Зарегистрируйтесь для получения аккаунта. Это просто!

Зарегистрировать аккаунт

Вхід

Уже зарегистрированы? Войдите здесь.

Войти сейчас
  • Зараз на сторінці   0 користувачів

    Немає користувачів, що переглядають цю сторінку.

  • Схожий контент

    • Від Romul2006
      Друзья, помогите разобраться с подключением. Есть настроенный и работающий hAP ac3. Приобрел для расширения sxtsq 5 ac (не лайт). Но при включении CAP выдает ошибку license does not allow ap mode 6.
      Как их связать? Может ссылку на грамотный мануал? Прошивки обновлены до последних.
    • Від gravia29
      Доброго всем времени суток! Друзья, столкнулся с такой мелкой, но неприятной проблемкой, сеть состоит из 7 микротиков + главная (восьмая). Настроено все по технологии CAPsMAN. Так вот, все работает как часики, но одна из точек почему-то работает с мощностью передатчика на 3dBm ниже чем все остальные, кругом 20 dBm, а на одной 17 dBm. Несколько раз перенастраивал с нуля, ставил на другое место в цепи, результат тот же.
      Я подумал что маршрутизатор с косячком (это было на 951Ui), но вот спустя пол года, буквально на днях, настраивал идентичную историю, но уже на 7+1 962 (hap AC), и тут та же история с одной из точек. Так же перепробовал разные комбинации, кругом все гуд, лишь на одном маршрутизаторе по 2ггц ниже на 3 dBm, а по 5ггц на 2 dBm – 17-20 / 20-22
      Кто ни будь сталкивался с подобным, может подскажете что это может быть?


    • Від PraS
      Здравствуйте, посоветуйте на чем построить WI-FI сеть на 80-100 точек доступа. Есть ли у кого опыт работ с таким количеством оборудования. Какое железо необходимо, если подымать CAPSMAN?
    • Від MikroTik-Config
      Профессиональная настройка оборудования Mikrotik: маршрутизаторы(роутеры), точки доступа WiFi, коммутаторы(свитчи):

      - Настройка интернета;
      - Балансировка нагрузки, несколько провайдеров, автопереключение;
      - Настройка маршрутизации;
      - Настройка удаленного доступа VPN: pptp, l2tp, ipsec;
      - Настройка строго FireWall(корпоративный уровень);
      - Создание единой WiFi сети с использованием технологии "бесшовного роуминга" Capsman;
      - Подключение Radius сервера для авторизации VPN, WiFi посредством Active Directory;
      - Подключение к системе мониторинга(БЕСПЛАТНАЯ ОПЦИЯ)

      и многое другое. 

      Работаю без выходных.

      БЕЗ привязки к региону! Работаем по всей Украине: Винница, Луцк, Днепр, Донецк, Житомир, Ужгород, Запорожье, Ивано-Франковск, Киев, Кропивницкий(Кировоград), Луганск, Львов, Николаев, Одесса, Полтава, Ровно, Суммы, Тернополь, Харьков, Херсон, Хмельницкий, Черкассы, Чернигов, Черновцы.
    • Від harmabsurd
      Всем доброго времени суток!
      Помогите чайнику!
      Необходимо поменять имена уже настроенных wireless сетей. При попытке сделать это, выдаёт ошибку: couldn't change interface wlan1 - interface managed by capsman (6).
      Что делать?
       


×
×
  • Створити нове...