Intel оновлює дорожню карту процесорів HPC
Серед анонсів Xeon і Gaudi наступного покоління.
 

Intel розпочала конференцію Supercomputing 2023 із серії оголошень про високопродуктивні обчислення (HPC), включаючи нову лінійку Xeon і процесор Gaudi AI.

14 грудня Intel поставить свій масштабований процесор Xeon п’ятого покоління під кодовою назвою Emerald Rapids партнерам-виробникам обладнання. Максимальна кількість ядер Emerald Rapids становить 64 ядра, що трохи більше, ніж у 56-ядерного Xeon четвертого покоління.

Окрім більшої кількості ядер, Emerald Rapids матиме вищі частоти, апаратне прискорення для FP16 і підтримку 12 каналів пам’яті, включаючи нову розроблену Intel пам’ять MCR, яка є значно швидшою за стандартну пам’ять DDR5.
Відповідно до тестів, наданих Intel, топовий процесор Emerald Rapids перевершив топовий процесор четвертого покоління з 1,4-кратним приростом розпізнавання мовлення штучним інтелектом і 1,2-кратним приростом робочого навантаження перекодування медіа FFMPEG. Загалом Intel заявляє про 2-3-кратне покращення робочих навантажень AI, 2,8-кратне збільшення пропускної здатності пам’яті та 2,9-кратне покращення робочого навантаження DeepMD+LAMMPS AI.

Intel також надала деякі подробиці щодо майбутнього процесора Gaudi 3 для штучного інтелекту. Gaudi 3 стане останнім із автономних прискорювачів Guadi до того, як компанія об’єднає Gaudi з технологією GPU в єдиний продукт під назвою Falcon Shores.

5-нанометровий Gaudi 3 матиме в чотири рази більшу продуктивність у робочих навантаженнях BF16, ніж Gaudi 2, вдвічі більше мереж (Gaudi 2 має 24x вбудовані 100 GbE RoCE Nics) і в 1,5x більшу ємність HBM.

Для графічного процесора Falcon Shores виконуватиме багато неграфічної обробки. Він підтримуватиме комутацію Ethernet і модель програмування CXL.

Оновлення суперкомп'ютера Aurora

Найшвидшим  суперкомп’ютером у світі  залишається Frontier, звір повністю AMD у Національній лабораторії Департаменту енергетики Оук-Рідж у Теннесі. Але Intel займає друге місце з Aurora, яка також знаходиться на заводі DOE, і Aurora ще не завершена.

Коли суперкомп’ютер Aurora на Argonne Leadership Computing Facility досягне повної потужності, використовуватиме 21 248 процесорів Xeon Max і 60 000 графічних процесорів Xeon Max, що зробить його найбільшим відомим розгортанням GPU у світі.

Intel ще не опублікувала жодних офіційних тестів, але виявила один тест. Intel і Argonne запустили генеративний проект штучного інтелекту, що містить базову модель штучного інтелекту GPT-3 LLM із 1 трильйоном параметрів для науки. Для порівняння, ChatGPT 3.5 використовує 175 мільярдів параметрів.

Через величезний обсяг пам’яті, який використовується в GPU Max, Aurora може запускати модель лише з 64 вузлами. Аргонська національна лабораторія запустила чотири екземпляри моделі паралельно на 256 вузлах. LLM - це науковий GPT; За даними Intel, моделі навчаються на наукових текстах, коді та наборах наукових даних у масштабах понад 1 трильйона параметрів із різних наукових областей.
Публікації за темою:
більше приховати
Джерело: www.networkworld.com
Ви маєте увійти під своїм обліковим записом

loading