НКРЗІ та Intel рекомендують універсальний широкосмуговий доступ як базис для усунення цифрової нерівності
У Києві 9 квітня 2013 року НКРЗІ спільно з  Intel - провела Круглий стіл «Широкосмуговий доступ до Інтернету в Україні: поточний стан та перспективи».

В роботі заходу, що пройшов у формі презентацій та інтерактивних обговорень, взяли участь Голова НКРЗІ Петро Яцук, члени НКРЗІ Людмила Єжова, Ірина Поліщук та Ігор Сиротенко, представники центральних органів законодавчої та виконавчої влади, директор з технічної політики Intel в Росії та СНД Дмитро Ларюшин, директор освітніх програм Intel в Україні та СНД Тетяна Нанаєва, директор Департаменту стратегії розвитку зв’язку Адміністрації Держспецзв’язку Олександр Баранов, а також представники бізнесу, наукових закладів та профільних громадських організацій.

У зверненні до учасників заходу Петро Яцук приділив основну увагу широкосмуговому доступу (ШСД) як питанню загальнодержавної ваги. Він підкреслив, що ШСД можна розглядати як базис для розвитку не лише телекомунікаційної індустрії, а й інших галузей економіки держави. Петро Яцук також зазначив, що українське суспільство ввійшло повною мірою у «цифрову еру», і вирішення проблеми «цифрової нерівності» потребує збалансованого загальнодержавного системного підходу, який необхідно зосередити на таких основних напрямах, як сприяння реалізації регуляторної політики у сфері телекомунікацій, спрямованої на об'єднання можливостей суб'єктів ринку телекомунікацій з метою розв'язання основних проблем сфери, підвищення ефективності їхньої діяльності.

Під час роботи Круглого столу було підкреслено, що зважений регуляторний вплив держави на сферу телекомунікацій дозволить досягти значних позитивних змін у розвитку національної інформаційно-телекомунікаційної інфраструктури, здійснити перехід економіки до моделі науково-технічного та інноваційного розвитку, розширити можливості людини отримувати доступ до національних та світових інформаційних електронних ресурсів, поліпшити умови та якість життя людини.

Дмитро Ларюшин присвятив свою доповідь кращій міжнародній практиці розвитку ШСД на національному рівні та можливостям впровадження позитивного досвіду на теренах України.

Володимир Матюшко, к.т.н., генеральний директор ТОВ СП «Технології та інвестиційний консалтинг» (СП «ТІКОН»), представив результати проведеного на замовлення корпорації Intel дослідження «Широкосмуговий доступ до Інтернету в Україні: поточний стан та перспективи». Презентація результатів дослідження на базі фактичного матеріалу наглядно продемонструвала наявність в Україні цифрових розривів в рівному доступі до інформації, освіті та телемедицині для жителів сільських, гірських регіонів України та регіонів з низьким рівнем доходу. Увазі учасників заходу вперше була представлена карта інвестиційної привабливості розбудови всезагального універсального ШСД в регіонах України, розроблена на основі результатів аналітичних досліджень провідних наукових та консалтингових організацій.

Тетяна Нанаєва ознайомила з ініціативами корпорації Intel Corporation для соціальної сфери в Україні, а саме засад електронної освіти, що дозволить докорінно змінити парадигму освітянського процесу в цілому.

Олександр Баранов зупинився на питаннях важливості впровадження ШСД як технічної основи для розвинутого інформаційного суспільства, зростання якості життя населення та сталого розвитку сфери зв’язку та інформатизації.

Володимир Гранатуров, професор Одеської національної академії зв’язку ім. О.С. Попова, у cвоїй доповіді акцентував увагу на організаційних та науково-методичних засадах створення Фонду універсальних послуг, зазначивши, що його створення за чіткою, прозорою схемою може стати одним із варіантів вирішення існуючих проблем проникнення ШСД.

Під час обговорення питань порядку денного учасники заходу приділили увагу проблемам цифрового розриву в регіонах, містах та сільській місцевості при використанні переваг інформаційно-комунікаційних технологій, доступі до електронної освіти, медичного обслуговування та використанні адміністративних послуг. Також учасники розглянули шляхи та джерела подолання цифрових розривів із врахуванням міжнародної практики, нові підходи у забезпеченні надання загальнодоступних телекомунікаційних послуг нормованої якості та прискореного розвитку ІКТ та їх впровадження в соціальній сфері. Було зазначено, що незважаючи на розмаїття думок, на даному етапі розвитку ШСД та у найближчій перспективі насамперед важливо оцінити ключову роль держави у подоланні цифрової нерівності та підтримати запропоновані законодавчі ініціативи регулятора, які сприятимуть прискореному впровадженню ШСД в Україні.

У ході заходу також було обговорено Рекомендації Круглого столу. Зокрема, учасники рекомендують розробити Національний план впровадження ШСД, який би визначив конкретні цілі та шляхи їх досягнення, обсяги будівництва телекомунікаційних мереж та необхідні капіталовкладення з визначенням механізму фінансування для досягнення даної мети, включивши ці заходи в плани робіт органів державної влади у рамках розроблення та ухвалення плану дій на період до 2016 року щодо реалізації Стратегії розвитку сфери ІКТ в Україні відповідно до Указу Президента від 12 березня 2013 року № 128/2013.
Публікації за темою:
більше приховати
cverua
2013-04-10 15:45:31
Avatar

Общие, красивые фразы, можно сказать поговорили ни о чем, между тем проблемы ШСД растут и никто их не обозначает и тем более не решает

Alex_E
2013-04-10 17:11:40
Avatar

не не там не только общие фразы, там мусолили самую главную тему!

 

есть еще мнение.

internetua.com/...nkrsi

andryas
2013-04-10 20:12:24
Avatar

Як же ж вони вже дістали із своїм фондом...

Ви маєте увійти під своїм обліковим записом

loading