Конверсія частот під 4g
ТОВ "ММДС-Україна" має намір звільнити частоти, а НКРЗІ оголосити на них тендер/конкурс
Про вивільнення частот йдеться у кінці статті.

Підсумки засідання НКРЗІ від 17 жовтня 2017 року

Вісім суб’єктів господарювання включено до Реєстру операторів та провайдерів

До Реєстру операторів, провайдерів телекомунікацій на підставі заяв суб’єктів ринку включено:

- двох операторів: ТОВ «ФАЙБЕРНЕТ ТЕЛЕКОМ» для технічного обслуговування та експлуатації власних телекомунікаційних  мереж, надання послуг доступу до Інтернету у Васильківському районі Київської області та Приватне підприємство «КТВ АІДА» для технічного обслуговування та експлуатації власних телекомунікаційних мереж у с. Фонтанка Лиманського району Одеської області;

- шість провайдерів для надання послуг доступу до Інтернету: підприємця Прущака К.В. у м. Роздільна Одеської області; підприємця Дробота А.М. у м.м. Київ, Харків, Рівне, Одеса, Запоріжжя, Дніпро, Полтава, Суми, Чугуїв та смт Пісочин Харківської області, м. Українка та м. Бровари Київської області, м. Дергачі, с. Гракове, с. Циркуни, смт Малинівка, смт Слобожанське та с. Докучаєвське Харківської області; підприємців Шнейдера О.Б. та Годованюка А.В. у м. Одеса, м. Южне, м. Чорноморськ, смт Чорноморське Одеської області, м. Миколаїв; підприємця Пукаса О.П. у м. Маріуполь Донецької області; ТОВ «ТОРГОВІ СИСТЕМИ» у м. Київ, Київській, Дніпропетровській та Одеській областях.

Відповідно до пункту 4.1 Порядку ведення реєстру операторів, провайдерів телекомунікацій, у зв‘язку з припиненням діяльності у сфері телекомунікацій, що підтверджується відомостями з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, з Реєстру операторів, провайдерів телекомунікацій виключено 18 суб’єктів господарювання: ТОВ «Українська група СІТЕЛ», ТОВ «Сторіччя ЛТД», ТОВ «Телефонна компанія «Цифрові Глобальні Телекомунікації»; ТОВ «Фотаком», підприємець Ніконоров Ф.П., підприємець Юдін О.С., приватне підприємство «ВЕСТА - ТЕЛЕКОМ», ТОВ «СТИРОЛ-ІТ»; підприємець Булкін М.О., підприємець Кузнецова Н.Л., підприємець Потатуркін П.Д., ТОВ телерадіокомпанія «Фальстап», ТОВ з іноземними інвестиціями «Комлог», підприємець Тисленко П.В., підприємець Тисленко Г.О., ТОВ «Спектртелеком», підприємець Свечинський А.Г., науково-виробниче акціонерне товариство закритого типу «Альфа».

У зв’язку із припиненням діяльності у сфері телекомунікацій, за заявою ТОВ «САМ-70» виключено з Реєстру операторів, провайдерів телекомунікацій.

Крім того, шість суб’єктів господарювання повідомили Комісію про зміну контактних даних, виду діяльності чи території здійснення діяльності для внесення відповідної інформації до Реєстру операторів, провайдерів телекомунікацій.

НКРЗІ видала ліцензії на здійснення діяльності у сфері телекомунікацій

Комісія видала дві ліцензії на здійснення виду діяльності у сфері телекомунікацій строком на 5 років:

- Приватному підприємству «ВІК Телеком» на надання послуг з технічного обслуговування та експлуатації телемереж на території м. Бердичів Житомирської області;

- ТОВ «ІНВЕНСІО» на надання послуг фіксованого місцевого телефонного зв'язку з ємністю мережі до 1 000 номерів з правом технічного обслуговування та експлуатації телекомунікаційних мереж і надання в користування каналів електрозв'язку на території м. Київ.

За заявою ліцензіата  ТОВ «САМ-70» анульовано  ліцензію на надання послуг з технічного обслуговування та експлуатації телемереж на території смт. Мирне та м. Мелітополь Запорізької області.

НКРЗІ видала та продовжила термін дії ліцензій на користування РЧР України

Комісія видала ТОВ «КУБІК-ТЕК» ліцензію на користування радіочастотним ресурсом України для широкосмугового радіодоступу (радіозв'язку у багатоканальних розподільчих системах для передавання та ретрансляції телевізійного зображення, передавання звуку, цифрової інформації) у Черкаській області.

ТОВ «Судафон» отримало ліцензію на додаткову смугу радіочастот на користування радіочастотним ресурсом для широкосмугового радіодоступу (радіозв’язку у системі передавання даних з використанням шумоподібних сигналів) у Київській, Полтавській, Сумській та Житомирській  областях.

У зв’язку зі зменшенням кількості регіонів ПрАТ «ВФ УКРАЇНА» переоформлено ліцензію на користування радіочастотним ресурсом для радіорелейного зв’язку у Вінницькій області.

Цим же рішенням продовжено термін дії трьох ліцензій на користування радіочастотним ресурсом України:

- підприємцю Лебідь В.В. - для широкосмугового радіодоступу (радіозв’язку у системі передавання даних з використанням шумоподібних сигналів)  з 13.02.2018 по 12.02.2023 у Херсонській області;

- ПрАТ «ФАРЛЕП - ІНВЕСТ» - для широкосмугового радіодоступу (радіозв'язку у багатоканальних розподільчих системах для передавання та ретрансляції телевізійного зображення, передавання звуку, цифрової інформації) з 04.02.2018 по 03.02.2023 у Запорізькій області;

- ПрАТ «ДАТАГРУП» - для радіорелейного зв’язку (радіорелейного зв’язку фіксованої радіослужби) з 03.02.2018 по 02.02.2023 у Херсонській області.

У зв’язку з ненаданням документів, що підтверджують внесення плати за видачу ліцензії на користування радіочастотним ресурсом України, та відповідно до частини третьої статті 33 Закону України «Про радіочастотний ресурс України» скасовано відповідні пункти рішень НКРЗІ: щодо видачі ліцензії на користування радіочастотним ресурсом України підприємцю Доберчаку С.В.; щодо продовження терміну дії двох ліцензій на користування радіочастотним ресурсом України - ПрАТ «СІ – ЕС – ТІ ІНВЕСТ».

У зв’язку з недостовірністю даних у документах, поданих заявником для отримання ліцензії, ТОВ «АГГАРА» відмовлено у видачі ліцензії на користування радіочастотним ресурсом України для широкосмугового радіодоступу (радіозв'язку у багатоканальних розподільчих системах для передавання та ретрансляції телевізійного зображення, передавання звуку, цифрової інформації) на території Харківської області.

У зв’язку з анулюванням ліцензії на користування радіочастотним ресурсом України анульовано: ТОВ «САТТЕЛЕКОМ» - один дозвіл на експлуатацію РЕЗ; ТОВ «ФІРМА КРОНТЕКС» - сім дозволів на експлуатацію РЕЗ.

На підставі документально підтверджених обставин, що не дозволяють своєчасно розпочати користування радіочастотним ресурсом, та звернення ПАТ «Укртелеком» перенесено терміни початку користування та повного освоєння радіочастотного ресурсу без зміни терміну дії ліцензії.

Крім того, відповідно до Закону України «Про радіочастотний ресурс України», Указу Президента України «Про забезпечення умов для впровадження системи рухомого (мобільного) зв’язку четвертого покоління» від 21.07.2015 № 445, Плану заходів щодо впровадження системи рухомого (мобільного) зв’язку четвертого покоління, затвердженого розпорядженням КМУ від 11.11.2015 № 1232-р (де, зокрема, передбачено надання суб’єктам ринку телекомунікацій на конкурентній основі відповідно до закону права на користування радіочастотним ресурсом України з використанням радіотехнології LTE на підставі висновків та пропозицій, отриманих за результатами виконання науково-дослідної роботи з питань дослідження стану розподілу РЧР України і розроблення пропозицій щодо впровадження системи рухомого (мобільного) зв’язку четвертого покоління), Комісія вирішила  видати на конкурсних або тендерних засадах ліцензії на користування радіочастотним ресурсом у Дніпропетровській області (смуги радіочастот 841,715...842,965/886,715...887,965 МГц) та у Харківській області (смуги радіочастот 840,455...841,705/885,455...886,705 МГц).

35 нових типів РЕЗ та ВП можуть застосовуватись на території України в смугах радіочастот загального користування

З метою інформування юридичних і фізичних осіб, у тому числі користувачів радіочастотного ресурсу України, стосовно конкретних типів РЕЗ та ВП з визначенням для них умов застосування (експлуатації) у заявлених виробниками (постачальниками) радіотехнологіях, до Реєстру РЕЗ та ВП, що можуть застосовуватися на території України в смугах радіочастот загального користування, внесено інформацію щодо 35 нових типів радіоелектронних засобів, а саме:

10 типів до розділу 1 (радіообладнання систем стільникового рухомого радіозв’язку);
один тип до розділу 3 (радіообладнання систем ультракороткохвильового рухомого радіозв’язку);
один тип до розділу 9 (радіообладнання систем широкосмугового радіодоступу);
один тип до розділу 15 (радіообладнання радіорелейних систем передавання прямої видимості);
один тип до розділу 18 (радіообладнання систем телеметрії, телеуправління і передачі даних);
п’ять типів до розділу 23 (радіообладнання безпроводових персональних звукових систем);
один тип до розділу 24 (радіообладнання короткого радіусу дії з індукційним принципом роботи);
12 типів до розділу 27 (радіообладнання у складі комбінованої продукції для особистих, родинних, побутових і технологічних потреб).
До Реєстру РЕЗ та ВП внесено зміни до інформації про 28 засобів. Зокрема, передбачається доповнити умови застосування деяких типів обладнання радіодоступу новими робочими смугами радіочастот 5670-5725 МГц, які нещодавно виділені для радіотехнології «широкосмуговий радіодоступ».

Рішення НКРЗІ стосовно регулювання номерного ресурсу

Комісія виділила за відповідними заявами наступний номерний ресурс:

- ПрАТ «ТЕЛЕСИСТЕМИ УКРАЇНИ» - код кінцевий пункту сигналізації мережі СКС-7 у м. Харків;

- Спеціалізованому комунальному підприємству «Київтелесервіс» - номерний ресурс ємністю 4000 номерів та код транзитний пункту сигналізації мережі СКС-7 у м. Київ.

Крім того, Комісія переоформила за відповідними заявами п’ять дозволів:

- ПрАТ  «Сі-Ес-Ті Інвест» у зв’язку із продовженням строку дії ліцензії – два дозволи на використання номерного ресурсу у Дніпропетровській області ємністю: 12600 номерів у м. Дніпро; 2000 номерів у м. Кам’янське; 1000 номерів у м. Нікополь та ємністю 500 номерів у м. Кривий Ріг Дніпропетровської області;

- ТОВ «Євротранстелеком» через продовження терміну задіяння номерного ресурсу - код транзитний пункту сигналізації мережі СКС-7 у м. Харків;

- Кооперативу «Радіотехнік» у зв’язку із продовженням строку дії ліцензії - дозвіл на використання номерного ресурсу ємністю 3000 номерів у сільських населених пунктах Черкаського району Черкаської області та дозвіл на використання коду кінцевого пункту сигналізації мережі СКС-7 у с. Червона Слобода Черкаського району Черкаської області.

Рішення НКРЗІ стосовно розгляду законопроектів та нормативно-правових актів

Відповідно до статей 8 та 9 Закону України «Про поштовий зв’язок», Порядку регулювання тарифів на універсальні послуги поштового зв’язку, затвердженого рішенням НКРЗІ від 23 травня 2017 року № 260 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 16 червня 2017 року за № 759/30627, НКРЗІ вирішила затвердити Граничні тарифи на універсальні послуги поштового зв’язку та визнати таким, що втратило чинність, рішення НКРЗІ від 23.02.2017 № 97. Це рішення буде подано на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України та набере чинності із 01 січня 2018 року.

Відповідно до статті 18 та частини другої статті 32 Закону України «Про телекомунікації», Комісія схвалила проект рішення НКРЗІ «Про затвердження Порядку реєстрації абонентів, які отримують телекомунікаційні послуги без укладення договору в письмовій формі» та вирішила подати його на погодження до заінтересованих державних органів. Цим же рішенням визнаються такими, що втратили чинність, рішення НКРЗІ від 11.08.2011 № 393 «Про затвердження Порядку реєстрації абонентів, які отримують телекомунікаційні послуги без укладення договору в письмовій формі» та рішення НКРЗІ від 12.05.2015 № 258 «Про внесення змін до Порядку реєстрації абонентів, які отримують телекомунікаційні послуги без укладення договору в письмовій формі».

Керуючись Законом України «Про радіочастотний ресурс України», пунктами 4 та 9 Порядку залучення додаткових позабюджетних коштів для проведення конверсії радіочастотного ресурсу України в смугах радіочастот загального користування, затвердженого постановою КМУ від 01.08.2007 № 993, відповідно до Плану використання радіочастотного ресурсу України, затвердженого постановою КМУ від 09.06.2006 № 815, у зв’язку із надходженням від ТОВ «ММДС-Україна» заяви про намір вивільнити у визначених регіонах смуги радіочастот з метою забезпечення впровадження перспективної чи подальшого розвитку діючої радіотехнології, Комісія вирішила провести конверсію РЧР України у смугах радіочастот 2510-2545 МГц (крім смуг радіочастот 2532-2540 МГц у Запорізькій області, 2540,0-2545,0 МГц у Київській області, 2532,0-2540,0 МГц у Харківській області, 2532,0-2540,0 МГц в АР Крим та 2532,0-2540,0 МГц у м. Севастополь), 2565 - 2570 МГц (крім смуг радіочастот 2565,0 - 2570,0 МГц у Запорізькій області), 2630 - 2665 МГц, 2685 - 2690 МГц у всіх регіонах України та за результатами цієї конверсії видати ліцензії у зазначених смугах на конкурсних або тендерних засадах. Суб’єктом конверсії визначено ТОВ «ММДС-Україна», яке має подати до НКРЗІ план конверсії із розрахунком вартості конверсії з необхідним обґрунтуванням та документальним підтвердженням.

Відповідно до підпункту 11 пункту 6 Положення про НКРЗІ, затвердженого Указом Президента України від 23.11.2011 № 1067, Комісія утворила тимчасову експертну групу для надання консультацій з питань впровадження послуг із перенесення абонентських номерів та затвердила її Положення.
Публікації за темою:
більше приховати
Джерело: www.nkrzi.gov.ua
Ви маєте увійти під своїм обліковим записом

loading