Відшкодування Укртелекому заборгованості по витратах за наданні послуги зв’язку пільговим категоріям абоненті
Укртелеком звернувся до Запорізької обласної прокуратури з заявою про порушення службовими особами виконавчих органів Мелітопольської міської ради законодавства України у частині невиконання судових рішень, що є кримінальним правопорушенням

Мова йде про ігнорування низки судових рішень Господарського суду Запорізької області щодо відшкодування Укртелекому заборгованості по витратах за наданні послуги зв’язку пільговим категоріям абонентів. Нагадуємо, що відповідно до закону, пільги на користування телефонним зв’язком надає держава через органи місцевого самоврядування шляхом компенсації суми знижки за кожного пільгового абонента.

Міністерством соціальної політики України делеговано міським радам через управління соціального захисту виконання функцій держави щодо забезпечення соціального захисту незахищених верств населення за рахунок видатків з міських бюджетів. Для можливості практичного реалізації цього завдання створено умови та впроваджено нові підходи по децентралізації влади. Починаючи з 2017 року здійснено перерозподіл відсотків надходжень податків та зборів з державного до місцевих бюджетів.
Втім, Управління праці та соціального захисту населення (УПСЗН) Мелітопольської міської ради роками відмовляється компенсувати компанії вартість наданих пільговикам телекомунікаційних послуг і ставить під загрозу отримання у подальшому відповідних пільг ветеранами, особами з інвалідністю та всіма тими, хто має законе право на телекомунікаційні послуги за пільговою вартістю. Така безвідповідальна поведінка чиновників міськради вже призвела до накопичення заборгованості у розмірі понад 2,5 млн. гривень за 2016-2019 роки, підтвердженої судовими рішеннями.

Для конструктивного вирішення питання Укртелеком звертався з відповідними листами та клопотаннями до Запорізької облдержадміністрації та облради, Мінфіну, Державної аудиторської служби України та Державного казначейства України, проте ситуація продовжує погіршуватися.

По суті, службові особи фінансового управління ради та члени бюджетної комісії – депутати Мелітопольської міської ради – не зважають при плануванні бюджету міста на завдання держави стосовно забезпечення пріоритетності витрат на соціальний захист вразливих верств населення міста, зокрема їх права на доступ до послуг зв’язку за пільговою вартістю, перед іншими напрямками.  

Тож у ситуації, що склалася, оператор вбачає порушення законодавства і просить Запорізьку обласну прокуратуру розпочати досудове розслідування за попередньою правовою кваліфікацією щодо умисного невиконання судового рішення, що набрало законної сили, або перешкоджання його виконанню службовою особою, яка займає відповідальне становище (ч.3 ст.382 Кримінального кодексу України).

Оператор зауважує, що наявна заборгованість вкрай негативно впливає на утримання мережі фіксованого телефонного зв’язку, обслуговування телекомунікаційного обладнання, своєчасне усунення пошкодження кабелю, можливість активно розвивати сучасні волоконно-оптичні кабельні мережі в регіоні тощо. Тому для подальшого забезпечення населення послугами Укртелеком вимушений звернутися до прокуратури.
Публікації за темою:
більше приховати
Джерело: ukrtelecom.ua
Ви маєте увійти під своїм обліковим записом

loading