Стоимость 4G-лицензии в Украине 265 млн грн (за 10 МГц в диапазоне 1800 МГц)
НКРСИ установила стартовую стоимость 4G-лицензии в Украине на уровне 265 млн грн (за 10 МГц в диапазоне 1800 МГц), хотя 3G-лицензии стоили от 2,7 млрд за 30 МГц
Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації 23 травня 2017 року прийняла за основу зміни до постанови Кабінету Міністрів України щодо розмірів плати за видачу ліцензій на користування радіочастотним ресурсом України в діапазоні 1800 МГц та схвалила пропозиції про внесення змін до Плану використання радіочастотного ресурсу України. Рішення спрямовано на реалізацію Указу Президента України від 21.07.2015 № 445 «Про забезпечення умов для впровадження системи рухомого (мобільного) зв'язку четвертого покоління» та виконання Плану заходів щодо впровадження системи рухомого (мобільного) зв'язку четвертого покоління, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 11.11.2015 № 1232-р.

Запропоновані зміни базуються на результатах науково-дослідної роботи з питань дослідження стану розподілу радіочастотного ресурсу України в діапазонах, придатних для запровадження зв`язку четвертого покоління, проведеної незалежним британським консультантом Analysys Mason Limited, з урахуванням наявної ситуації у радіочастотному спектрі та особливостей впровадження в Україні 4G-технології. Зокрема, враховуючи діючу рентну плату в діапазоні 1800 МГц (23 тис. грн.), стартову вартість ліцензії на використання 10 МГц (2x5 МГц) в усіх регіонах України пропонується визначити на рівні ≈265 млн. грн. Ці ліцензії дозволятимуть операторам надавати послуги своїм абонентам із використанням різних технологій, що забезпечить учасникам ринку можливість підтримувати GSM-зв`язок для своїх абонентів та запроваджувати нові сервіси на основі більш сучасних технологій.

У схвалених НКРЗІ пропозиціях щодо внесення змін до Плану використання радіочастотного ресурсу України передбачено можливість використання LTE-технології в діапазоні 1800 МГц. Крім того, з метою захисту прав споживачів передбачено, що умови конкурсу або тендеру на отримання ліцензій на користування радіочастотним ресурсом у цих смугах повинні передбачати можливість забезпечення діючими користувачами безперервності надання споживачам телекомунікаційних послуг у межах певних смуг радіочастот, визначених НКРЗІ за участю цих користувачів.

У форматі робочих нарад позиція регулятора була узгоджена з операторами ринку, про що свідчить спільне звернення операторів телекомунікацій ПрАТ «Київстар», ПрАТ «МТС Україна» та ТОВ «лайфселл» від 23.03.2017 року. Як повідомлялося, 11 квітня 2017 року НКРЗІ схвалила зміни до Порядку проведення конкурсів або тендерів на отримання ліцензій на користування радіочастотним ресурсом України. В ході обговорення проекту документу оператори телекомунікацій засвідчили свою готовність повернути наявний у них радіочастотний ресурс державі для проведення тендеру на 4G-ліцензії у разі, якщо в нормативно-правовій базі буде передбачено гарантована можливість їх участі з правом першого викупу частини спектру для забезпечення надання послуг своїм абонентам.

Відповідно до чинного законодавства прийнятий за основу проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до розмірів плати за видачу ліцензій на користування радіочастотним ресурсом України» буде оприлюднено на офіційній сторінці НКРЗІ в мережі Інтернет, а також направлений на погодження до заінтересованих державних органів. Разом з цим, до Адміністрації Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України будуть надіслані схвалені пропозиції щодо внесення змін до Плану використання радіочастотного ресурсу України.
Публікації за темою:
більше приховати
Джерело: www.nkrzi.gov.ua
Ви маєте увійти під своїм обліковим записом

loading