Інтерконнект у мобільних операторів має подешевшати
НКРЗІ з 01 січня 2021 року знижує розрахункові такси за термінацію трафіку на телекомунікаційних мережах операторів рухомого (мобільного) зв’язку

Згідно зі статтею 16 Закону України «Про телекомунікації» метою державного регулювання у сфері телекомунікацій є максимальне задоволення попиту споживачів на телекомунікаційні послуги, створення сприятливих організаційних та економічних умов для залучення інвестицій, збільшення обсягів послуг та підвищення їх якості, розвитку та модернізації телекомунікаційних мереж з урахуванням інтересів національної безпеки.

Відповідно до повноважень, визначених Законом України «Про телекомунікації», НКРЗІ здійснює тарифне регулювання у сфері телекомунікацій та встановлює порядок взаєморозрахунків між операторами телекомунікацій.

Розрахункові такси за послуги пропуску трафіку до телекомунікаційних мереж операторів телекомунікацій з істотною ринковою перевагою на ринках певних телекомунікаційних послуг згідно з пунктом 3 частини другої статті 66 Закону підлягають державному регулюванню шляхом встановлення граничних або фіксованих тарифів.

Відповідно до пункту 2 частини першої статті 57 Закону, зокрема, розрахункові такси за послуги пропуску трафіку визначаються на основі собівартості та з урахуванням прибутковості відповідних послуг, у порядку, затвердженому НКРЗІ (рішення НКРЗІ від 07.06.2016 № 295). Користуючись даними операторів телекомунікацій за 2019 рік було розраховано приведену собівартість пропуску трафіку в телекомунікаційних мережах операторів телекомунікацій, яка становить від 0,03 грн./хв. до 0,06 грн./хв. Отримані результати розрахунків свідчать про значний розрив між собівартістю пропуску трафіку та діючою сьогодні розрахунковою таксою за послуги термінації трафіку, що дає підстави для її перегляду з метою поступового наближення до собівартості.
Слід зазначити, що наближення розрахункових такс до приведеної собівартості пропуску трафіку здійснюється НКРЗІ з кінця 2015 року. Зокрема, рішенням НКРЗІ від 04.08.2015 № 409 розрахункові такси з 01.10.2015 знижено з 0,36 до 0,23 грн./хв., а відповідно до рішення НКРЗІ від 30.08.2016 № 456 (із змінами) - з 01.01.2017 до 0,15 грн./хв., та з 01.01.2019 до 0,12 грн./хв.

Аналіз даних звітності протягом останніх років показує стабільне збільшення обсягів міжоператорського трафіку з 5,9% у 2017 році до 15,4% у 2019 (у 2018 7,6%), що дає позитивні результати і водночас свідчить про наявність незадоволеного попиту з боку споживачів на доступні міжмережеві дзвінки.

19 травня 2020 року на черговому засіданні НКРЗІ прийнято рішення, яке передбачає зниження розрахункових такс за термінацію міжміського телефонного та рухомого (мобільного) телефонного трафіку на телекомунікаційних мережах операторів телекомунікацій з істотною ринковою перевагою на ринку послуг термінації голосового трафіку на телефонних мережах рухомого (мобільного) зв’язку з 0,12 до 0,08 грн./хв.

Завдяки зниженню розрахункових такс оператори телекомунікацій отримають можливість:
  • зменшити свої витрати при взаєморозрахунках за послуги пропуску трафіка до телекомунікаційних мереж інших операторів телекомунікацій;
  • збільшити обсяг міжмережевого трафіка;
  • запропонувати споживачам більш привабливі тарифні плани, які включатимуть дзвінки до абонентів інших операторів телекомунікацій.
Одночасно, зниження розрахункових такс матиме позитивні наслідки для споживачів телекомунікаційних послуг, зокрема:
  • можливість користуватися збільшеними об’ємами пакетних хвилин на всі види телекомунікаційних послуг за ту ж саму вартість;
  • зменшення вартості міжмережевих дзвінків;
  • відсутність необхідності мати декілька SIM-карт різних операторів телекомунікацій та звертати увагу на мережу якого оператора телекомунікацій необхідно телефонувати.
Зменшення розмірів розрахункових такс є стимулюючим та прогресивним кроком, який відповідає інтересам споживачів, інтересам розвитку ринку та загальноєвропейським тенденціям.

Прийняте НКРЗІ рішення у встановленому законодавством порядку буде подано до Міністерства юстиції України для державної реєстрації і набере чинності з 01 січня 2021 року.
Публікації за темою:
більше приховати
Джерело: nkrzi.gov.ua
Ви маєте увійти під своїм обліковим записом

loading